Winterse tulband

Een blog van Linda Stolk, waarin ze uitlegt hoe ze deze heerlijke tulband maakt. ''Nu de rest van Nederland ook klaar is met de Sint kan wat mij betreft ‘The most wonderfull time of the year’ wel beginnen. Dus de kachel lekker hoog, schort aan en zo vaak als mijn schema het toelaat de keuken in!''

1807

Zo, Sinterklaas is net het land uit, maar bij mij beginnen de kerstkriebels meestal eind november al! Nu de rest van Nederland ook klaar is met de Sint kan wat mij betreft ‘The most wonderfull time of the year’ wel beginnen. Dus de kachel lekker hoog, schort aan en zo vaak als mijn schema het toelaat de keuken in! Naast de gebruikelijke winterse recepten zoals stoofvlees, ovenschotels en grote pannen met hete soep, ben ik vooral druk met de ‘lekkere noodzakelijkheden’. Warme chocolademelk met slagroom, kerstkransjes, schuimpjes en een succesnummer dat ik elk jaar wel een of twee keer maak, de ouderwetse tulband.

Naast dat ik de tulband er geweldig uit vindt zien als hij op een mooie taartstandaard staat te pronken, een plus is ook dat het hele huis zo lekker ruikt tijdens en na het bakken. Je kunt het recept heel simpel aanpassen en eigenlijk alles in het beslag mikken wat je lekker vindt. Ikzelf ben bijvoorbeeld geen fan van die harde stukjes sucade die eigenlijk wel officieel in het recept horen. Meestal vervang ik die door gehakte walnoten of hazelnoten. Soms doe ik eens lekker gek en hak chocolade fijn en meng die door het beslag en garneer de afgekoelde tulband daarna met een chocoladeglazuur.

Dit keer koos ik voor een variant met stukjes cranberry, abrikoos en gemengde noten. Hartstikke lekker, en zoals gewoonlijk was hij weer op voor de dag om was.

Ik gebruik dit recept:

  • 250 g boter
  • 250 g witte basterdsuiker
  • Merg uit 1 vanillepeul
  • Snuf zout

Mix bovenstaande ingrediënten minstens tien minuten tot een glad geheel. Voeg dan één voor één 5 eieren toe en schraap tussendoor met een spatel het mengsel los van de bodem en zijkanten.

Voeg nu 250 g zelfrijzend bakmeel toe en schep dit voorzichtig door tot een glad beslag ontstaat. Nu is het moment om alle lekkere smaakmakers zoals gewelde rozijnen, sucade, gehakt gedroogd fruit en noten toe te voegen. Je kunt de rozijnen en het fruit laten wellen in alcohol voor een extra lekkere smaak. Ik zou zeggen leef je uit en geniet van de komende weken voor de echte kerststress weer losbarst!