vezelrijk

Met een heel nieuw jaar in het vooruitzicht, met nieuwe kansen en uitdagingen, wilde ik weer eens brood gaan bakken. Noem het een goed voornemen! Want het is namelijk al lang geleden dat ik brood gebakken heb, dus dat mag wel weer meer op de voorgrond. Brood, ik hou van de geur van vers gebakken brood in huis. Dat is een oppepper voor je gemoedstoestand. En zelf gebakken brood is eerlijk, want je weet precies wat er in zit. Het is veelzijdig, omdat je er in doet wat je graag wilt.

Voor een goede darmwerking heb ik graag brood met veel vezels. Oh ja, en ik wilde graag minder suiker gebruiken. Suiker valt in de categorie koolhydraten, dat betekent automatisch minder koolhydraten. Boekweitmeel is overigens niet koolhydraatarm, maar deze koolhydraten worden niet afgebroken, en die zorgen hier dus voor een extra bijdrage aan een goede darmwerking. Kort samengevat wilde ik een brood maken met veel vezels en minder koolhydraten.

Baksoda heeft een zuurtje nodig

De keuze voor de ingrediënten kwam uit mijn voorraadkast. Ik had nog een half pak amandelmeel staan, een heel pak boekweitmeel en ik zag lijnzaad, sesamzaad en havermoutvlokken liggen. Verder baksoda en bakpoeder, dat heb ik standaard in huis, evenals honing, eieren en zonnebloemolie. De genoemde meelsoorten bevatten geen gluten, het deeg hoeft daarom niet eerst te rijzen. De eieren en het lijnzaad zorgen voor een mooie samenhang in het brood, zodat je mooie plakjes kunt snijden. Baksoda heeft een zuurtje nodig voor een optimale werking, daarom vind je azijn in dit recept.

Het recept

Ingrediënten:
2 eiwitten + 3 hele eieren (maat L) (*zie tip voor de overgebleven eidooiers)
75 ml zonnebloemolie
ca. 100 ml pompoenpuree (*zie opmerking)
1 el azijn (bv appelciderazijn)
1 el honing
100 gr amandelmeel
100 gr boekweitmeel
50 gr havermoutvlokken
50 gr gebroken lijnzaad
1 el zonnebloempitten
1 zakje baksoda (=5 gr)
1 tl bakpoeder
1 tl zout
sesamzaad om te bestrooien

*opmerking: Ik had nog pompoenpuree in de diepvries, in porties van 150 gram. Voor nog meer vezels heb ik die laten ontdooien en i.p.v. het water gebruikt. Nadat het ontdooit was, kwam de puree overeen met iets meer dan 100 ml. Maar heb jij geen pompoenpuree in huis, dan kun je dit vocht ook vervangen door gewoon water.

*tip: Je houd dus 2 eidooiers over. Hier kun je een heerlijke Zwitserse room van maken, met banketbakkersroom in de hoofdrol.

Bereiding

  • Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar (behalve de sesamzaadjes) en in een andere kom alle natte ingrediënten.
  • vet een cakeblik van 25 cm in en bekleed het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Mix de natte ingrediënten en voeg lepelsgewijs de droge ingrediënten toe. Meng tot een mooi beslag.
  • Doe het beslag in het bakblik en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Zet in de oven voor ca. 40 minuten.
  • Haal uit het bakblik en laat op een rooster volledig afkoelen.

Lekker ontbijtje

Tijdens het ontbijt neem ik 2 sneetjes van dit heerlijk vezelrijke brood dat ik beleg met jong belegen kaas en een paar schijfje komkommer. dat is genieten! En omdat het brood niet direct helemaal op gaat, vries ik de helft in.

Eet smakelijk!

Bianca
Meer leuke recepten op Bianca’s recepten pagina