Eet Wat Je Wilt Dag

856

Eet wat je wilt dag!

Probeer jij soms gezond te eten, maar gaat dat toch weer over naar ongezond? Of eet je juist vaak gezond, maar heb je echt zin een (ongezonde) snack? Vandaag is het Eet Wat Je Wilt Dag, dus de keuze is aan jou! Wij hebben een aantal heerlijke recepten voor je uitgekozen.

De ultieme chocoladecake

Bij Dille & Kamille houden ze echt van chocolade. Deze cake is dan ook echt hun favoriet! Probeer hem snel uit, want voordat je het weet is die opgegeten..
Recept uit: ‘Bakgeheimen Favoriete zoete klassiekers uit de keuken van Dille & Kamille’, ISBN 9789401446310, € 14,99, Lannoo

Prep: 50 mins
Cook: 50 mins

Ingrediënten
225 g pure chocolade
170 g ongezouten boter + extra
225 g poedersuiker
40 g bloem + extra
6 eieren

Voor het glazuur
200 g chocolade
50 g boter
50 g poedersuiker

Aanwijzingen
1.Verwarm de oven voor op 180 ºC. Breek de chocolade in een grote kom in stukjes. Smelt de boter en giet deze over de chocolade. Roer goed om tot de chocolade gesmolten is. Zeef de poedersuiker en de bloem bij de chocolade. Schep alles voorzichtig door elkaar.
2.Splits de eieren. Roer de dooiers een voor een door het beslag. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel het eiwitschuim door het beslag. Vet het bakblik in met boter en bestuif met bloem. Giet het beslag in het bakblik en bak de cake ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
3.Je kunt met een prikker controleren of hij gaar is, maar deze zal er niet schoon uitkomen. Dat is normaal, want de cake moet vanbinnen nog lekker zacht zijn.
4.Neem de cake uit de oven en laat hem even afkoelen. Haal hem uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster. Breek de chocolade in stukken. Smelt de boter en giet ze over de chocolade. Roer de chocolade glad en doe er de poedersuiker bij. Giet het glazuur over de chocoladetaart en laat opstijven.

Tip! Schep 100 g diepvriesframbozen door het beslag voor een extra frisse toets. Je kunt ook noten, geraspte sinaasappelschil of een beetje oranjebloesemwater toevoegen.
Bakvorm: Ø 28,5 cm

 

Banana-Berry Ice Cream

I la-la-love ice cream! Deze kun je á la minute maken, want de ingrediënten zijn al ingevroren. Met blauwe bessen en kokosvlokken maak ik er mini-ijstaartjes van.
Recept uit: ‘Powerfood – The Party Edition’, Rens Kroes. Fotografie: © Cameron studio, ISBN 9789000355747, € 19,99, Uitgeverij Spectrum
Dit recept is glutenvrij, vegetarisch en lactosevrij en 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Prep: 10 mins
Cook: 10 mins

Ingrediënten
6 medjouldadels
4 bevroren bananen, in stukjes
350 g bevroren blauwe bessen
2 tl vanillepoeder, ongezoet
100 ml warm water
kokosvlokken en extra besjes voor garnering
Aanwijzingen
1.Ontpit de dadels en doe ze samen met de bananen, blauwe bessen en het vanillepoeder in de blender of keukenmachine.
2.Schenk er zodra het vast komt te zitten in een dun straaltje warm water bij. Stop met schenken zodra het een lekkere smeuïge dikke massa wordt.
3.Schep het ijs in de spuitzak en verdeel over de kommetjes. Garneer met wat kokosvlokken en besjes voor een éxtra feestelijk effect.

Tip: Geen medjool dadels? Week dan gewone dadels ca. 30 minuten in warm water zodat ze zachter worden.

 

Chocolate chip cookies

Welke koekjes zijn nou lekkerder dan Chocolate Chip Cookies?  Met dit recept hoef je niet lang op je koekjes te wachten, want ze zijn  binnen 30 minuten gemaakt!
Recept uit: ‘Het Laura’s Bakery bakboek’, Laura Kieft, ISBN 9789462501638, €24,99, Forte Culinair.

Ingrediënten
VOOR 16 STUKS
100 g boter
150 g lichtbruine basterdsuiker
1 ei
1 tl vanille extract
200 g bloem
snufje zout
1 tl baking soda
100 g chocolate chips

Aanwijzingen
1.Klop de boter en suiker romig in een kom. Voeg ei en vanille-extract toe en mix tot ze volledig zijn opgenomen.
2.Bloem, zout en baking soda kun je tegelijk toevoegen, kneed tot een stevig koekdeeg.
3Als laatste voeg je de chocolate chips toe, kneed deze gelijkmatig door het koekdeeg. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
4. Verdeel het deeg dan in balletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, hou minimaal 5 centimeter afstand tussen de balletjes deeg. Druk ze eventueel met je hand een heel klein beetje plat.
5.Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten op 170 °C. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de plaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.

TIP! HOU JIJ MEER VAN BROSSE KOEKJES? BAK ZE DAN ONGEVEER 15 MINUTEN.

 

Kokosmakronen met een vleugje limoen

Taaie kokosmakronen met een vleugje limoen. Door het gebruik van volkorenmeel zijn deze kokosmakronen toch ietsje gezonder dan andere makronen!
Recept uit: A lighter way to bake, Lorraine Pascale

Prep: 35 mins
Cook: 20 mins

Ingrediënten
5 eiwitten
50 g kristalsuiker
150 g gedroogde kokos
2 el volkorenmeel
limoenrasp

Aanwijzingen
1.Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160 °C) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2.Doe de eiwitten in een grote kom en klop ze lichtjes tot ze schuimig zijn (als badschuim).
3.Voeg de suiker, het kokos en volkorenmeel toe en meng tot er een kleverig mengsel ontstaat.
4.Maak je handen vochtig en verdeel het mengsel in vijftien gelijke porties. Het mengsel is kleverig en kruimelig, maar daar hoef je je niet druk om te maken.
5.Druk elk stukje in de vorm van een piramide, met een vlakke onderkant en puntige bovenkant. Dit kost wat tijd en geduld. Spoel je handen tussendoor af, zodat ze vochtig blijven; dit voorkomt dat het mengsel aan je handen kleeft.
6.Zet de piramiden met de punt omhoog op de bakplaat. Bak de makronen 15-20 minuten. in de oven, tot ze rondom goudbruin worden. De scherpe randjes en de bovenkant worden iets donkerder.
7.Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Leg ze op een groot bord, strooi indien gewenst de geraspte limoenschil erover en serveer.

 

Cakepops

Voor kant-en-klaar gebakken cakepops gebruik je een (cup)cake recept, maar je kunt ze ook met de hand maken en dan in allerlei verschillende vormen modelleren. In de basisbeschrijving laten we zien hoe je de ronde cakepops maakt.
Fotografie en cakepops: Linda Geerlings, Poppylicious

Prep: 45 mins
Cook: 40 mins

Ingrediënten
300 g cake
75 g botercrème
335 g chocolade of candy melts
cacaoboter

Aanwijzingen
1.Verkruimel de cake. Dit kan met de hand, maar gaat ook erg makkelijk met een mixer of keukenmachine. Voeg steeds een eetlepel botercrème toe, tot je van het mengsel een bal kan draaien, zonder dat die uit elkaar valt.
2.Gebruik de maatlepel om gelijke hoeveelheden cake uit de kom te scheppen. Draai er balletjes van en leg ze op een bord met bakpapier.
3.Smelt de chocolade of candy melts in een schaaltje. Dip het uiteinde van een lollystokje erin en steek het in een bal. Voorzie alle balletjes van een stokje. Dek het bord af met folie, zodat de balletjes niet uitdrogen. Zet ze 15 minuten in de vriezer.
4.Wanneer de gesmolten chocolate of de Candy Melts te dik zijn om te dippen, voeg dan wat cacaoboter toe. Haal alleen het aantal cakepops uit de vriezer dat je nodig hebt, de rest kun je bewaren in de vriezer. Doop een bal helemaal in de chocolade en haal het teveel eraf, door met het stokje op de rand van het schaaltje te tikken, terwijl het tussen je vingers ronddraait. Steek het stokje in de houder of dummy.
5.Liggen de balletjes langer dan 15 minuten in de vriezer, laat ze dan eerst ontdooien. Doe je dit niet, dan barst de glazuur, omdat de cake tijdens het ontdooien zal uitzetten.

Nodig: weegschaal, beslagkom, evt. mixer of keukenmachine, maatlepel 15 ml, lollystokjes en cakepophouder of dummy.
Tip: bak de cake een dag of avond van tevoren. De cake is dan goed afgekoeld voor gebruik en is dan makkelijker te verkruimelen.