Courgettecake

Inmiddels heeft de herfst zijn intrede gedaan en kunnen we terugkijken op een mooie, warme zomer. Soms een beetje té warm, zeker als je een taart moest maken, maar voor mijn moestuintje wel weer goed. Je hebt me dan ook niet vaak in de buurt van mijn oven kunnen vinden, een enkele keer maar. Daarvan was het één keer zelfs zo ontzettend warm, dat de crème bijna van de taart afdroop (en nee, het moest geen dripcake worden). Taart maken werd heel-vroeg-in-de ochtend werk en je werd vanzelf hele goede vriendjes met je koelkast.

In het heetst van de zomer

In het heetst van de zomerIn het heetst van de zomer

Voor kleine Vince, die alweer 4 jaar werd, maakte ik -in het heetst van de zomer- een leuke taart in het Disney-thema. Mickey in het mandje van een luchtballon, Peter Pan door de lucht vliegend en Woody op de rand van de taart. Ik vond het een leuk thema. De taart moest gevuld worden met Oreokoekjes-vulling, dus het leek me leuk om de Oreo’s ook aan de buitenkant terug te laten komen, en zo probeerde ik voor het eerst de nieuwe trend ‘fault line’ uit. Het was een gevecht tegen de temperatuur en ik moest behoorlijk bijsturen om toch een mooie taart neer te zetten. Nee, 40 graden buiten en 30 in huis was écht niet fijn.

Topper van zomer 2019

Met nogTopper van de zomer enkele kleine baksels tussendoor, maakt ik eind augustus “mijn” topstuk van deze zomer. Voor mijn nichtje, want zij trouwde op 24 augustus. Natuurlijk was ik bloednerveus, bang dat ik ook nu weer tegen de natuurelementen “zon en warmte” moest strijden. Dat was ook wel een beetje zo, maar met een goede planning en goede afspraken op de trouwlocatie kwam dat helemaal goed. De taart was mooi, hij was lekker, iedereen was tevreden en er viel een last van mijn schouders.

 

Oogsten, inmaken, wecken en bakken

Oogsten, inmaken, wecken en bakken
Pruimen op lichte siroop

Je kon me vooral buiten in mijn tuintje vinden. Naarmate de oogst toenam, ging ik natuurlijk al dat lekkers verwerken in de keuken. Van het maken van heerlijke jams, invriezen van groenten, wecken van fruit tot het bakken van een courgettecake. Ik zie je fronsen… courgettecake? Ja, en het is nog heerlijk ook. Hieronder vind je het recept, dan kun je het zelf ook proberen.

 

 

Courgettecake
Courgettecake

Courgettecake

1 (kleine) courgette, geraspt
250 g bloem
2 bananen, geprakt
27 g havermout (1 zakje)
4 eieren
4 el honing
75 g walnoten, grof gehakt
1 zakje vanillesuiker
0,5 zakje bakpoeder
25 g cacaopoeder

Meng bloem, bakpoeder, cacao en vanillesuiker. Voeg de bananen, eieren en honing toe en meng tot een glad beslag. Voeg nu de courgetterasp, havermout en gehakte walnoten toe. Roer goed door. Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag er in. Bak de cake op 170 °C in circa 90 minuten gaar. Stort hem op een rooster en laat afkoelen.

NB: Anderhalf uur lijkt erg lang, maar door de courgette heeft ‘ie die tijd écht nodig. Als je kunt wachten, eet hem pas de dag erna, dan is hij nog lekkerder! Mijn kinderen houden niet van courgette, dus ik verklapte niet meteen dat dit in deze cake zat. Hij werd met veel smaak gegeten, en toen ik het “geheime” ingrediënt bekend maakte, konden ze me niet geloven. Courgettecake: gezond, vezelrijk en bovenal lekker. Zelfs je kinderen worden er blij van.

Tot de volgende keer!

Bianca

Bianca’s recepten pagina