In de vorige blog over mijn Wilton-avontuur, schreef ik dat ik pas een heerlijke rabarber-aardbeienvlaai had gemaakt. Ik zou het recept met jullie delen. Dat ga ik vandaag in deze blog doen.

Eigen oogst

Ik heb wel eens verteld dat ik ook graag (moes)tuinier. Dat levert regelmatig een mooie oogst op. Dit jaar had ik voor het eerst ook rabarberplanten gezet. En eigenlijk moet je zo’n rabarber in het eerste jaar een beetje met rust laten, om een mooie sterke plant te ontwikkelen. Dat was ik ook van plan. Maar toen begonnen ook de aardbeienplanten flink vruchten te geven. Niet zomaar een handje aardbeien. Nee, ik kon echt dagelijks een mandje oogsten. We snoepten zo aardbeien, deden ze in de yoghurt, ze verdwenen in de taarten die ik toevallig moest maken en ik maakte aardbeienjam. Zo lekker allemaal!

Rabarber en aardbei zijn vriendjes

De rabarberplanten pronkten met hun stelen en ik kon ze niet weerstaan. Dus nam ik toch van elke rabarberplant een paar stelen, niet te veel, zodat de plant goed kon herstellen. Rabarber en aardbei passen voortreffelijk bij elkaar. Een logisch gevolg was de rabarber-aardbeienvlaai.

Recept rabarber-aardbeienvlaai

Bodem

350 g bloem
1,5 tl bakpoeder
snufje zout
175 g basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 g roomboter
1 ei
3 el melk

Dit is genoeg voor 2 bodems van 25 cm doorsnede óf voor één bodem en één (raster)deksel. Je kunt het gemaakte deeg dat je niet direct gebruikt een dag of twee in de koelkast bewaren óf je vriest het in. Dat laatste heb ik gedaan.

  • Zeef bloem en bakpoeder. Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de suikers.
  • Voeg de boter in stukjes toe. Voeg ook de melk en het ei toe.
  • Kneed met de deeghaken tot een soepel deeg. Kneed nog even met de hand en verdeel het deeg in 2 gelijke bollen.
  • Druk de bollen iets plat, wikkel ze in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Vulling

400 g aardbeien
280 g rabarber
140 g suiker
2 gelatineblaadjes
sap van  citroen + 1 el suiker (voor siroop)

  • Schil/ontdraad de rabarber en snij in stukjes.
  • Doe de suiker in de pan, roer los met een scheut water. Voeg de rabarber toe (mag voor een derde onder water staan, niet meer, want er komt vocht vrij van de rabarber)
  • Kook de rabarber in 15 à 20 minuten op laag vuur tot een dikke brij.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Draai het vuur uit en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes door de rabarberbrij.
  • Doe de sap van de citroen in een pannetje met de suiker, breng het aan de kook en laat even koken tot je grote bellen ziet. Draai het vuur uit en laat de siroop afkoelen.
Opbouw

Vlaaivorm (Ø 25 cm)
Custardpoeder
Beetje bloem
Amandelschaafsel
Losgeklopt eiwit

  • Vet een vlaaivorm in en bestrooi met bloem. Klop de overtollige bloem er weer uit.
  • Rol het deeg uit en bekleed je vlaaivorm.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi met wat custardpoeder (vangt het eventuele vocht van de vulling op).
  • Vul met de rabarberbrij. Bak 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.
  • Snij ondertussen de aardbeien in twee.
  • Haal na 20 minuten de vlaai uit de oven. Bestrijk de rand met wat eiwit en bestrooi met het amandelschaafsel.
  • Verdeel de aardbeien over de rabarber laag en bestrijk met de citroensiroop.
  • Bak nu nog 10 minuten af in de oven.

Alternatief

Ik vond de kort meegebakken aardbeien wel heel erg lekker, ze waren niet té zacht geworden (wat ik eigenlijk verwacht had). Maar als je dat niet wilt, is er ook een alternatief.

Je kunt de aardbeien er namelijk ook nà het bakken op leggen. Dan bak je de rabarbervlaai in 30 minuten af. Het is dan wel verstandig om meteen vanaf het begin de rand met eiwit in te smeren en met amandelschaafsel te bestrooien. Haal de vlaai uit de oven en laat het afkoelen. Leg vervolgens de halve aardbeien erop en bestrijk dit met de citroensiroop.

Volgend jaar

De rabarberplanten mogen nu verder groeien, zich ontwikkelen tot sterke planten. Volgend jaar kunnen we weer een rabarber-aardbeienvlaai van eigen bodem maken. Ik verheug me er nu al op.

Het rabarberseizoen is nu bijna gedaan, misschien kun je op de valreep nog een paar mooie stelen scoren en ook zo’n heerlijke rabarber-aardbeienvlaai maken. Succes gegarandeerd!

Tot de volgende keer.

Bianca

Bianca’s Bakery

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here