Het recept komt uit: ‘Hollandse Klassiekers’, Tjitze van der Dam. Fotografie Saskia de Wal. ISBN 9789463190473, Scriptum Books
Prep: 1 hr
Cook: 1 hr 35 mins
Ingrediënten
Voor de bladerdeegkussentjes
8 stukken bladerdeeg van 3 bij 8 cm
1 ei
Voor de kaneelsuiker
100 gsuiker
1 tlkaneel
Voor de mousse
250 gstoofperen op sap
3 blaadjes gelatine
250 geiwit
150 gsuiker
500 gslagroom
Aanwijzingen
1Verwarm de oven voor op 190˚C. Bestrijk de stukken bladerdeeg met losgeklopt ei en
bestrooi ze met de kaneelsuiker. Bak de bladerdeegkussentjes ongeveer 19 minuten in de oven.
2Blend de stoofperen met het sap tot een gladde massa. Haal de massa door een zeef
tot je een mooi glad sapje overhoudt. Doe het sap in een pannetje. Week de gelatine in koud water en verwarm ondertussen het stoofperensap. Als het bijna kookt, los je de geweekte gelatine hierin op. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
3Klop het eiwit op met de keukenmachine. Voeg de suiker toe als het eiwit al wit geslagen is, en klop door tot het eiwit helemaal stijf is.
4Klop de slagroom op tot yoghurtdikte. Als het stoofperensap afgekoeld is en begint te geleren, spatel je het door de opgeklopte slagroom en het opgeslagen eiwit tot het een mooie homogene massa is.
5Laat de mousse ongeveer 30 minuten rusten voor het serveren. Spuit de mousse tussen 2 bladerdeegkussentjes en maak zo vier tompoucen.