0

  Pepernoten uit ‘Zalig Zoet’

    , ,

  oktober 16, 2017

  Dit pepernoten recept komt uit het boek 'Zalig zoet - 60 bakrecepten rond feesten en heiligen’, Vanessa van Koppen, ISBN 9789079956258, € 19,95, Uitgeverij Forte Culinair.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 20 mins

  Ingrediënten

  Voor 50 stuks

  250 g bloem

  1/2 zakje bakpoeder

  snufje zout

  100 ml honing

  1 el stroop

  1 lange peper of 4 zwarte peperkorrels

  4 kruidnagels of 1 afgestreken theelepeltje kruidnagelpoeder

  3 tl kaneelpoeder

  1 tl geraspte nootmuskaat

  1 tl kardemompoeder of 3 kardemompeulen

  1 tl anijszaadjes

  200 ml water

  plantaardige olie

  Aanwijzingen

  1Maak eerst het specerijenmengsel door alle specerijen in een vijzel fijn te malen.

  2Doe de honing, als hij wat harder is, in een steelpannetje en smelt deze, eventueel samen met de stroop.

  3Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en voeg een snufje zout toe. Roer er de specerijen door en voeg dan de honing en stroop toe.

  4Zet wat water op totdat het flink warm is - het hoeft niet te koken - en voeg ongeveer 1 dl water toe. Kijk of je het al kunt kneden. Is het nog te droog, voeg dan voorzichtig net zoveel water toe totdat je een soepel deeg krijgt. Als je warm water gebruikt, hoef je het deeg namelijk niet te laten rusten.

  5Zet de oven op 180°C en vet een - liefst vierkant 20 bij 20 cm bakblik - lichtjes in met de olie. Maak nu kleine balletjes ter grootte van een knikker en zet ze tegen elkaar aan in het bakblik.

  6Zodra alle balletjes zijn gedraaid, nog even bestrijken met een kwastje met water of zo je wilt met melk, dat geeft een mooi korstje, maar is niet traditioneel. Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en laat de pepernoten ongeveer 15 à 20 minuten bakken.

  7Check in elk geval na 15 minuten om te zien of ze niet te bruin worden. Bewaar de pepernoten - als ze niet meteen op gaan - in een koekblik.

  00:00

  0 Reviews

  All fields are required to submit a review.