Moederdag met rabarber en aardbei

1970

Het is weer de tijd van rabarber. Wat is dat toch een fantastische groente, zo veelzijdig. Het is inderdaad een groente, al wordt het vaak als een soort fruit bereid. Fris, licht zurig van smaak, tenminste…de jonge stelen. Later in het jaar worden ze zuurder van smaak. Dus nu, in mei, is het juist heerlijk om iets met rabarber te doen. Ik kocht op de markt een halve kilo, wetende dat het iets teveel was voor het taartje dat ik wilde maken, maar dat maakte me niet uit, want de rest gaat toch wel op.

Wist je dat de zuren in de rabarber een bloed reinigende werking hebben? Het is goed voor hart en bloedvaten. Én ontstekingsremmend. In Engeland wordt rabarber zelfs gebruikt voor vermageringskuren. Als je suiker toevoegt aan de bereiding, dan gaat die vlieger natuurlijk niet helemaal op. Deze groente is vezel-, vitamine- en mineralenrijk. Ook goed voor je hersenen, want het heeft een hoge mate van vitamine K. Al met al dus een fantastische groente, al mag je het ook weer niet te vaak eten vanwege een bepaald zuur dat de opname van calcium tegenwerkt.

Ik vind rabarber lekker, dus voor Moederdag had ik zin om iets met deze groente te doen. Ook wilde ik graag eens een chocoladerandje maken voor langs een cheesecake. Dus de keus was snel gemaakt. Zeker toen ik in het boodschappen-tijdschrift van de supermarkt een recept zag staan voor rabarber-aardbeicompote. Dat recept heb ik gehalveerd voor mijn taartje. Voor de bodem heb ik Marie-biscuitjes gebruikt en de tussenlaag is met Mascarpone en yoghurt, een recept dat ik wel vaker gebruik. Echt een aanrader!

De chocolade heb ik de avond ervoor al op een stuk acetaatfolie gespoten en in de taartring laten hard worden. De taartring die ik gebruikte heeft een doorsnede van 18cm.

Rabarber-aardbei-cheesecake

Bodem
100gr biscuitjes
65gr roomboter
Snufje kaneel
Snufje zeezout
Zet je taartring op een mooie schaal. Verkruimel de biscuitjes. Meng met de kaneel en zout. Smelt de boter en voeg toe. Goed mengen en verdeel het dan gelijkmatig in je taartring. Beetje voorzichtig zijn als je een chocolade rand gespoten hebt. Druk het goed aan en zet het voor minimaal een half uur in de koelkast.

Middenlaag
250gr mascarpone
125ml slagroom
100gr Griekse yoghurt
100gr suiker
½ zakje vanillesuiker (=4gr)
3bl gelatine
Week de gelatine. Klop de roomkaas met de yoghurt, suiker en vanillesuiker glad. Knijp de gelatine uit en los op met aanhangend vocht in een pannetje. Roer de gelatine goed door het roomkaasmengsel. Klop de slagroom stijf en spatel het erdoor. Giet het over de koekjesbodem en strijk het glad met een paletmes. Zet het voor minimaal 4 uur koud weg. Ik heb het ’s morgens gemaakt en pas ’s avonds ging ik verder met de toplaag.

Toplaag
175gr rabarber (dit is ongeveer 1½ stengel)
125gr aardbeien (+ een paar mooie ter decoratie)
1el rietsuiker
½ zakje vanillesuiker
1 gelatineblaadje
Snijd de rabarber in stukjes en kook ze in een beetje water, samen met de vanille- en rietsuiker voor ca. 8 minuten. Snijd ondertussen de aardbeien in stukjes en voeg ze toe. Laat het ongeveer 8 minuten meekoken. De compote dikt iets in. Pureer het in een blender of met een staafmixer mooi glad. Knijp het gelatineblaadje uit en roer het goed door de nog hete compote. Laat het afkoelen, maar het moet nog niet gaan geleren. Handwarm is goed. Schenk het over de cheesecake. Zet het weer koud weg. Ik heb het gewoon de hele nacht in de koelkast laten staan.

Afwerking
Verwijder de taartring en haal voorzichtig het acetaatfolie weg. De chocolade blijft netjes zitten en geeft je taartje een fraai gezicht. Was de aardbeien die je apart gehouden hebt, en snij ze in tweeën. Leg ze op de taart. Verwarm een klein beetje pure chocolade au bain-marie en spuit met een cornetje een paar streepjes over de aardbeien. Nou ziet dat er niet heerlijk uit? Gegarandeerd succes bij je bezoek.

Tot de volgende keer!
Bianca Smeets
Bianca’s Bakery

Bronnen:
Margriet.nl “hoe gezond is rabarber” van Richt Kooistra
Rabarber.nl
Tijdschrift “Boodschappen” van Plus supermarkt, nr 5 2017