Chocolade sinaasappel cake

Hoe chocolade en sinaasappel prachtig samengaan in een eenvoudige cake

1896

Deze keer neem ik jullie in mijn blog mee naar een heerlijke cake met chocolade en sinaasappel. Ik hoop dat ik jullie kan betoveren met dit eenvoudige recept, dat afgewerkt wordt met enchanted cream. Lees je mee?

Nog niet zo lang geleden was ik in Duitsland boodschappen doen. Ik woon vlak bij de grens in Limburg en ik kom daar dus wel vaker. Een grote supermarkt, waar ze ook verstand hebben van bakingrediënten. Een hele gang om rustig langs te struinen, etiketten te lezen en te bedenken wat je daar zo al mee kunt. Zo nam ik die bewuste keer “Orangezücker” en “Kandierten Orangen” mee. Of te wel sinaasappelsuiker (net zoiets als vanillesuiker, maar dan met sinaasappel) en gekonfijte sinaasappelstukjes. Dat leek me wel lekker om in een cake te verwerken. Terwijl ik naar de kassa liep, was mijn brein druk in de weer met hoe de cake moest worden.

Eenmaal thuis kwam het er niet meteen van om te gaan bakken, dus de Orangezücker en Kandierten Orangen verdwenen in het keukenkastje, naast de pot waar ik mijn bakpoeder e.d. bewaar. Vergeten deed ik niet, want ik kom dagelijks in dat kastje en intussen had ik mijn plan met een paar krabbels op papier gezet. En gisteren was dan eindelijk de tijd, de gelegenheid en uiteraard de zin om de cake te gaan maken. Snel keek ik nog even of ik alles wat ik nodig had in huis had, dat was zo, us ik ging aan de slag.

Wat je nodig hebt voor deze chocolade sinaasappel cake

  • 100 g pure chocolade
  • 100 g roomboter
  • 3 eieren
  • 250 g suiker
  • 2 zakjes sinaasappelsuiker
  • snufje zout
  • 150 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g gekonfijte sinaasappelstukjes

Ik gebruikte een bakvorm met 20 cm diameter, waarvan ik de bodem en de randen had bekleed met bakpapier. De cake wordt niet zo heel hoog, dus wil je een hogere, neem dan gerust een kleinere bakvorm, bijv. 15 cm. Of wil je juist maar één laag, dan kun je ook een 25 cm bakvorm nemen. Mijn cake kon ik 1x doorsnijden, voor 2 lagen. Verder heb ik Enchanted cream, wat geraspte chocolade en een sinaasappel gebruikt voor de afwerking.

Hoe je de cake maakt

Verwarm je oven voor op 160 graden Celsius. Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie. Laat het weer wat afkoelen.

Klop ondertussen de suiker, sinaasappelsuiker, eieren met het snufje zout in ongeveer 10 minuten wit crèmig. Zeef in een kom de bloem met het bakpoeder.

Giet de chocoladeboter bij het ei-suikermengsel en klop tot het goed vermengd is. Voeg de gezeefde bloem/bakpoeder toe en klop kort, op lage snelheid door het mengsel (of spatel het er onder).

Spatel nu de gekonfijte sinaasappelstukjes door de massa en stort het in de bakvorm. Bak de cake in 45 à 50 minuten op 160 graden gaar. Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.

Afwerken

Snijd de cake één keer door zodat je twee lagen krijgt. Bereid één portie (150 g) van de enchanted cream volgens de beschrijving op de verpakking en schil de sinaasappel en ontdoe de partjes van de velletjes. Snijd de partjes in grove stukjes.

Verdeel de enchanted cream op de onderste laag met wat sinaasappel, leg de tweede laag er op en herhaal. De enchanted cream niet te strak afsmeren, het mag robuust…til je spatel tijdens het aanbrengen steeds even op, zodat je piekjes krijgt. Rasp nu nog wat chocolade erover.

Dat was het… ik hoop dat jullie deze eenvoudige, maar heel lekkere chocolade sinaasappel cake zelf ook gaan maken. Als ik de volgende keer weer boodschappen ga doen in Duitsland, ga ik vast en zeker weer even langs de bakproducten struinen en wie weet levert dat weer een nieuw recept op. Tot de volgende keer dan maar!

Bianca Smeets

Bianca’s Bakery