Kelvin Chua

Kelvin Chua is een artiest die bekend staat om zijn kunde met Royal icing. Hij won al vele wedstrijden met zijn prachtige taarten.

1856

Gisteren mocht ik een bezoek brengen aan het Cake Atelier in Lelystad voor de masterclass van Kelvin Chua. Hij was deze week bij hen op bezoek en gaf er maar liefst vier masterclasses in drie verschillende projecten: Shanghai Splendour, Fleur en Bride. Ik heb deelgenomen aan de laatste en ben er heel enthousiast over. Zowel Linda als Kelvin hadden alles al keurig voorbereid toen ik iets voor negen uur ’s ochtends binnenstapte in het atelier, het wachten was alleen nog op de andere deelnemers.

 

Het atelier is gevestigd in een gewone tussenwoning, de woonkamer is ingericht als atelier en boven in één van de slaapkamers kan worden geluncht. De andere kamers worden gebruikt voor gasten die graag een nachtje willen blijven slapen in verband met een lange reis. Zowel studenten als leraren zijn welkom.

Kelvin is een spontane jongeman die je vooral stimuleert om je eigen manier te ontwikkelen waarop je zelf graag werkt. Hij werkt dus zeker niet volgens de traditionele Engelse regels van het Royal icing spuiten. Je mag de spuitzak vasthouden, zoals je wilt, zolang je er geen kramp van in je handen krijgt en de icing er op de juiste plek uitkomt. Hij laat je zien hoe hij zijn ontwerp heeft overgebracht op de taart en geeft je de vrijheid om het idee naar je eigen hand te zetten. Tegelijkertijd laat hij het je wel weten als je iets niet goed doet en corrigeert je daarin. Gelukkig maar, want we willen tijdens zo’n kostbare masterclass ook niet zomaar wat aanrommelen!

Kelvin merkt tijdens de masterclass op dat hij géén ‘cake decorator’ is, want hij werkt alleen maar op dummy’s. Ik vraag me af hoe hij dan in deze wereld terecht is gekomen. Zijn vriendin blijkt wel taarten te maken en wilde graag aan de PME cursus deelnemen, maar kon helaas zelf niet gaan. Toen is hij in haar plaats daarheen geweest met de bedoeling het daarna aan haar te leren. Dat is er nooit meer van gekomen. Kelvin is mee gaan doen aan wedstrijden en is met de masterclasses gestart.

Tijdens de lunch wordt er veel gekletst, maar als we aan het werk zijn is het vooral heel stil in het atelier. Af en toe wordt de stilte doorbroken door instructies, aanwijzingen, vragen en veel zuchten, maar de concentratie blijft hoog en dat is nodig ook. We hebben een hoop te doen in de 9 uur dat we bij het atelier zijn en zeker niet alles is gemakkelijk. Maar uiteindelijk gaat iedereen met een prachtig resultaat naar huis!

Ik heb genoten van de gastvrijheid, de keurig verzorgde ruimte een heerlijke lunch en een leuke les. Kelvin komt in april 2014 weer naar Nederland met nieuwe ontwerpen. Ik ben heel benieuwd.