Goede voornemens

Of je er elk jaar aan doet of niet...je ontkomt hoogstwaarschijnlijk niet aan de vraag 'heb jij goede voornemens voor 2012?'. Stoppen met roken, afvallen, afstuderen, gezonder leven, meer genieten...noem het maar op, ze passeren allemaal wel de revue in je omgeving.

1314

Diep van binnen ben ik geen voorstander van het hebben van goede voornemens met de start van het nieuwe jaar. Het valt voor mij een beetje in de categorie ‘Valentijnsdag’ op 14 februari vieren. Waarom juist op 14 februari extra lief voor elkaar zijn, elkaar cadeautjes of lekkernijen geven? Dit kan net zo goed op andere dagen van het jaar en dan wordt het misschien nog wel meer gewaardeerd.

Aan de andere kant zijn er in mijn leven ook genoeg verbeterpunten. Zo ben ik bijvoorbeeld een kei in het beginnen aan iets en het niet afmaken ervan. Zo ben ik ooit eens een keer heel enthousiast begonnen aan gitaarlessen, maar afmaken ho maar. Daarnaast was daar ook jaren geleden de bestelde thuiscursus Spaans voor beginners, die mij achteraf goed van pas was gekomen nu ik in Spanje woon. Maar ook achter dit doel kwam geen vinkje te staan. Deze eigenschap moet te veranderen zijn….

Misschien moet ik dan toch eens beginnen aan het hebben van goede voornemens voor het nieuwe jaar en laten we dan maar bij één beginnen, een niet al te moeilijke. Hardlopers zijn doodlopers toch?! Laat ik iets kiezen wat al een beetje in mijn straatje ligt, waar ik op de korte termijn erg blij van wordt en mij dus stimuleert om door te gaan en iets waar ik mijn omgeving ook blij mee kan maken.

Ok, ik ben eruit, dit wordt ‘m: ‘Ik neem mij voor om in het nieuwe jaar elke week een nieuw recept uit te proberen’.

Lijkt mij een haalbaar voornemen en de eerste hindernis is al genomen. Jamie Oliver staat wel 4 keer in mijn boekenkast, maar de boeken zijn niet langer allemaal ongebruikt. Salsa Verde is het eerste gemaakte nieuwe recept en het was een succes, zowel voor mij als de rest van het gezin (heerlijk bij witvis en lekker licht). Naast de prachtige ‘Jamies’ staat ook een taartenboek van Blond Amsterdam met heerlijke hartige en zoete lekkernijen.

Dus het tweede recept dat ik ga uitproberen is het recept voor een heerlijke low fat mangotaart (met een eigen twist). Voor elk goed voornemen wat wils:

 • iets te doen met de handen (en de mond) voor de gestopte rokers
 • een low fat taart voor de afvallers
 • een lekkernij voor de mensen die meer willen gaan genieten en
 • ik heb aan het originele recept pure chocola toegevoegd……van chocola eten wordt je gelukkig zegt men ;-), dus daar gaan we maar vanuit.

Mangotaart

Benodigdheden

 • 4 eierkoeken
 • 1 grote mango (gepureerd)
 • 1 liter yoghurt
 • 8 blaadjes gelatine
 • 2 eidooiers
 • 40 g poedersuiker
 • 6 eiwitten
 • 120 g fijne tafelsuiker
 • geraspte pure choco
 • zacht vers fruit
 • springvorm (20 cm)

Bekleed de bodem van de springvorm met de eierkoeken. Zorg dat de gehele bodem bedekt is (scheur indien nodig de eierkoeken).
Meng de liter yoghurt met 2dl mangopuree en verwarm dit mengsel langzaam op laag vuur. Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
Verwarm de eidooiers en poedersuiker kort au-bain-marie, haal het mengel van de warmtebron en klop het met een mixer tot een luchtige, schuimige massa.

Klop in een kom de eiwitten lobbig en voeg dan al kloppend de tafelsuiker toe. Blijf kloppen tot de eiwitten pieken vormen.

Knijp de gelatine uit en laat die in de magnetron op 900/1000 watt in 10 seconden smelten.

Meng het yoghurt-mango mengsel met de eidooiers/poedersuiker en roer de warme gelatine er snel doorheen. Spatel de eiwitten rustig erdoor heen en giet het over de taartbodem.

De taart heeft ongeveer 4 uur in de koelkast nodig om op te stijven.

Vlak voor serveren maak je de taart af door het verse fruit over de taart te verdelen en de zijkant van de taart aan te zetten met de geraspte pure chocolade.

Geniet in gezondheid van 2012!!!!

Kirsten van Bekkum

Ben je geen grote fan van mango, dan kan deze taart ook gemaakt met 2dl verse aarbeienpuree of bijvoorbeeld frambozen of kersen. En wil je toch een beetje zondigen of heb je geen behoefte aan een low fat taart? Bedek de zijkant van de taart van met kitkats.