0
  pasteuriseren
  pasteuriseren

  Zelf eieren pasteuriseren

    ,

  april 14, 2015

  Voedselvergiftiging door Salmonella is een reëel risico bij het gebruik van rauwe eieren. Bij verschillende groothandels zijn er pakken met vloeibaar gepasteuriseerd eigeel, eiwit of beiden te koop.

  In sommige recepten wordt bijvoorbeeld niet alleen het eiwit, maar het hele ei rauw verwerkt. Door de eieren te pasteuriseren, doodt je de aanwezige micro-organismen en voorkom je het risico op onder andere een salmonellavergiftiging. Wanneer je zelf de eieren wilt pasteuriseren, heb je nooit de garantie dat dit helemaal goed is gegaan en er geen organismen meer zijn die het overleefd hebben. Hoewel ik het gebruik van eiwitpoeder daarom nog steeds het veiligst en vaak ook het handigst vind, bijvoorbeeld voor het maken van royal icing, is het niet moeilijk om zelf eieren te pasteuriseren.

  Ingrediënten

  Gewenst aantal eieren

  Aanwijzingen

  1Verwarm een pan water tot 60 graden en haal van het vuur. Wacht tot de watertemperatuur tot 57 graden is gedaald en leg er dan het gewenste aantal eieren in. Laat ze 15 minuten in het water liggen. Verwarm ondertussen een tweede pan water tot 57 graden. Verhuis de eieren naar de tweede pan en breng de temperatuur van het water opnieuw naar 57 graden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger wordt, maar houd het op 57 graden. Wordt het 2 graden lager, dan gaan de micro-organismen niet dood, maar bij 2 graden hoger stolt het ei. Na 5 minuten kunnen de eieren uit het water worden gehaald en gebruikt worden.

  2 Voor de zekerheid kun je ook zuur (bijvoorbeeld citroenzuur of citroensap) aan het recept toevoegen. Salmonella kan namelijk niet tegen een lage PH en hiermee schakel je dan misschien de laatste organismen ook nog uit. Het risico op een besmetting is op deze manier in ieder geval aanzienlijk teruggedrongen. Ondanks het achterwege blijven van de garantie is het in ieder geval veiliger dan het gebruik van rauwe eieren die helemaal niet zijn gepasteuriseerd.

  00:00

  0 Reviews

  All fields are required to submit a review.