Macarons, Maak Ze Zelf

Chef-patissier Christophe Felder heeft al heel wat prachtige boeken op zijn naam staan. Het boek ‘Macaron’ is wederom een pareltje voor diegene die het maken van dit chique gevulde koekje met twee schelpen onder de knie wil krijgen.

2989

Door Linda Stolk – Chef-patissier Christophe Felder heeft al heel wat prachtige boeken op zijn naam staan. Het boek ‘Macaron’ is wederom een pareltje voor diegene die het maken van dit chique gevulde koekje met twee schelpen onder de knie wil krijgen. De paarse kaft knalt je tegemoet, waardoor mijn interesse al snel gewekt was. Ieder recept in dit boek beslaat één pagina en op de naastliggende pagina zie je een mooie foto van het eindresultaat. Het geheel is netjes en overzichtelijk, door de opsomming van de ingrediënten en daarna een korte werkinstructie.

Dat er gevarieerd kan worden met het basis macaronrecept wist ik inmiddels wel. Maar het is bewonderenswaardig dat deze chef bijna honderd verschillende smaken heeft uitgedacht. Het boek heeft, naast de basisingrediënten en de basisrecepten, vier verschillende hoofdstukken met recepten. De klassieke zoete en hartige macaron en de gastronomische zoete en hartige macaron. De klassieke hoofdstukken bevatten de ‘simpele’ smaken, zoals chocolade, kokos, tomaat en tonijncrème.

De gastronomische hoofdstukken bevatten de wat exclusievere varianten met meerdere complexe smaken in de vullingen. Voor de zoete variant zijn dat bijvoorbeeld de grapefruit klaprozen, en de cheesecake abrikozen macaron. Omdat de hartige macaron in Nederland nog niet ingeburgerd is, klinken vrijwel alle smaken in deze hoofdstukken interessant en behoorlijk chique. Wat dacht je bijvoorbeeld van gekonfijte foie gras en een gelei van witte port.

Feit blijft dat iedere chef zijn eigen succesrecept test_macarons maak ze zelfheeft en dat ze vaak verschillende technieken gebruiken. In dit boekje vond ik bijvoorbeeld nergens terug dat de bakplaat met gespoten macarons moet rusten om een vel te vormen, voor ze in de oven gaan. Na het exact volgen van het chocoladerecept, bleek zelfs ik een mooie en smakelijke macaron te kunnen maken! Een aanrader dus dit boek, maar alleen voor artistieke, ondernemende baksters die verder willen dan de basismacaron.


Titel: Macarons, maak ze zelf
Auteur: Christophe Felder
Uitgever: Veltman Uitgevers
ISBN: 978 90 483 0759 3
Aantal pagina’s: 261
Aantal projecten: 97
Taal: Nederlands
Verkrijgbare talen: Frans, Nederlands
Advies prijs: € 14,99
Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot uitdagend