Het hartige bakboek

1843

Omdat ik zo blij ben met mijn twee boeken van Rutger van den Broek (Rutger bakt en Rutger bakt feestelijk) was ik erg benieuwd naar Het hartige bakboek. Rutger schrijft namelijk goede en duidelijke recepten en heeft vaak een leuke twist voor klassiekers. Zo ook in Het hartige bakboek.

Basisingrediënten, bakbenodigdheden, begrippen en technieken, je hoeft Rutger niet meer te vertellen hoe je een bakboek begint. Dat is niet anders als het over hartige baksels gaat natuurlijk. Daarna laat hij met grote duidelijke foto’s zien hoe je brooddeeg, (drie soorten) bladerdeeg en quichedeeg maakt. Door het zo mooi in beeld te hebben, wordt het geschreven recept veel sneller duidelijk. En hij geeft fijne basisrecepten voor bijvoorbeeld paneermeel, pesto en tomatensaus.

Niet bijster ingewikkeld
De rest van het boek heeft Rutger verdeeld in klein maar fijn, tussendoor, broodjes, brood, van plaat tot taart, groots gebakken en ‘Bijna helemaal zelf gebakken’. Manchegokoekjes, cheddarstengels, beenhambitterballen; ik wil ze allemaal maken. En het fijne is: het ziet er ook niet bijster ingewikkeld uit. Dat vind ik echt een verdienste van Rutger. Dat hij altijd recepten weet te maken waarmee je al snel uit de voeten kunt, ook al ben je nog geen echte hartige bak-ster.

En wil je meer uitdaging, dan kan dat ook hoor. Van saucijzenbroodjes (wel zelf je bladerdeeg maken dan hè) tot een bladerdeegster met tapenade, van het filowiel tot paté en croûte. Het laagjesbrood en de stromboli zien er ook wel bewerkelijk uit.

Voor bijna alle recepten geldt denk ik wel dat je naast bakken ook van koken moet houden. Want je moet gehaktvullingen maken, guacamole, ragout, pulled chicken. Niet erg, maar het is meer dan alleen bakken dus daar moet je wel van houden.

Keukenmachine met messen
Tot slot nog dit: ik heb het al een paar keer gezegd: Rutger schrijft echt goede recepten. Eén bijzonder voorbeeld daarvan vind ik bij het recept van de empanada’s (iets wat ik al tijden zelf wil kunnen maken, dus ik ga ermee aan de slag). Daar staat ‘Doe de bloem met het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen)’. En dat laatste bedoel ik: hoe vaak staat er niet alleen ‘keukenmachine’, zonder aan te geven welk hulpstuk je daarbij gebruikt. Dat soort aanwijzingen lees ik vrijwel nooit ergens, terwijl je daar echt iets aan hebt als amateur. Dank Rutger, dank.

Titel: Het hartige bakboek
Auteur: Rutger van den Broek
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 29,99
ISBN: 9789048835553
Uitgever: Carrera