Heel Holland Bakt Kerst met 3 recepten en winactie!

2264

Fijne feestdagen met Heel Holland Bakt!
Zoete baksels en hartige gerechten voor thuisbakkers van elk niveau. Boordevol baktips voor stressloze feestdagen.

“Kerstmis is het onbetwiste hoogtepunt van de wintermaanden. Als de dagen korter worden, beginnen we al snel te denken aan de feestdagen – en de voorbereidingen daarvoor. Heel Holland Bakt Kerst is jouw ultieme bakhulp voor de feestdagen. Van Kalenderkoekjes en kerstmaaltijd tot snack bij de champagne. Tijd voor feest, ovens aan!”

MjamTaart mag maar liefst drie heerlijke recepten uit dit fantastische boek met je delen. Een prachtige kerstboom van cupcakes, een heerlijke kerstkrans met amandelspijs en bigarreaus en superlieve sneeuwpop macarons met kokos en frambozenjam.
Ga lekker aan de slag met de recepten en stap voor stap werkbeschrijvingen en kom helemaal in de stemming voor de gezelligste bakmaand van het jaar. En kun je er, net als wij, geen genoeg van krijgen? Waag dan hier je kans voor het winnen van 1 van de 5 Heel Holland Bakt Kerst boeken!

© Harold Pereira

Kerstboom van cupcakes
Met botercreme en suikerparels

Heel veel kleine cakejes maken een grote: voor deze originele boom bak je maar liefst 48 cupcakes, die je versiert met botercrème en wat je verder maar wilt.

Ingrediënten voor 48 mini-cupcakes
Cake
200 g boter, op kamertemperatuur
200 g witte basterdsuiker
1 el vanille extract
2 eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
3 el volle melk, op kamertemperatuur
Botercrème
200 g boter, op kamertemperatuur
325 g poedersuiker
groene voedingskleurstof
Garnering
suikerparels
zilveren en gouden smarties

Dit is je bakgerei:
elektrische handmixer
2 bakvormen voor 12 muffins
spuitzak met kleine gekartelde spuitmond
48 groene papieren cupcakevormpjes
1 glas of bloempotje
2 blokken oasis
saté- en cocktailprikkers
zeef

Beslag maken
Verwarm de oven voor tot 175 °C. Verdeel de papieren vormpjes over de bakvormen. Mix de boter met de basterdsuiker in een mengkom met de elektrische mixer in 5 minuten licht en luchtig. Mix het vanille-extract erdoor. Voeg een voor een de eieren toe.
Vormpjes vullen + bakken
Zeef het bakmeel erboven en spatel het er zo luchtig door het beslag. Roer er snel de melk er. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de cupcakes in twee batches in het midden van de oven in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster.
Botercrème
Maak ondertussen de botercrème. Doe de boter en de poedersuiker in een ruime mengkom en mix eerst op een lage stand en vervolgens op een hoge stand. Mix in 10 minuten tot een luchtige botercrème. Voeg zoveel groene kleurstof toe tot je een mooie groene crème hebt. Schep de botercrème in de spuitzak met kleine gekartelde spuitmond.
Botercrème opspuiten
Maak met een satéprikker een gaatje in de bodem van de cup-cake. Bedek de bovenkant van de cupcake met kleine toefjes botercrème. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Kerstboom opzetten + garneren
Stapel de blokken oase op elkaar en snijd een driehoek van circa 18 cm hoog. Houd de twee blokken bij elkaar met een of twee satéprikkers en duw de driehoek op het glas. Steek in elke cupcake een cocktailprikker en prik die in de oase. Steek de cupcakes er om en om aan weerzijden in, om te voorkomen dat hij omvalt. Bouw zo een kerstboom. Versier de kerstboom met smarties en ander snoepgoed naar keuze.

Let op!
Oasis is giftig. Het is dus raadzaam het niet in contact te brengen met de cupcakes, ook niet via je vingers.

Baktip
Veel kids over de vloer? Maak de cupcakes met botercrème van tevoren klaar (tot en met stap 5) en laat ieder kind een eigen cakeje versieren. Gebruik je liever geen voedings-kleurstof? Met matchapoeder (groen) of bietensap (rood) kun je ook je botercrème kleuren.

© Harold Pereira

Kerstkrans
Met amandelspijs en bigarreaus
Zelf amandelspijs maken is echt zo makkelijk, dat als je het één  keer zelf gedaan hebt, je je afvraagt waarom je dat niet je hele  leven al doet. Het is namelijk veel lekkerder dan amandelspijs uit de supermarkt en het is maar 5 minuten werk. Zelfgemaakt bladerdeeg is ook lekkerder, maar daar ben je wel even mee bezig, dus pak dat gewoon uit de diepvries.

Ingrediënten (voor 8-10 personen)
Krans
250 g blanke amandelen
200 g kristalsuiker
3 eieren
2 el geraspte citroenschil
1 el amandelextract (optioneel)
1 pakje roomboterbladerdeeg (450 g, 10 plakjes, diepvries)
bloem, om te bestuiven
Garnering
2 el abrikozenjam
1 el bigarreaus
1 el gekonfijte sinaasappelschil

Dit is je bakgerei:
keukenmachine
deegroller

Amandelspijs
Maal de amandelen in de keukenmachine met 1 eetlepel van de kristalsuiker fijn. Voeg de rest van de suiker toe en maal nog even door. Splits één ei en voeg de eidooier toe. Voeg een tweede ei helemaal toe en maal tot je een samenhangende spijs hebt. Maal de citroenschil en het amandel extract er kort door. Laat de amandelspijs verpakt in plasticfolie rusten tot gebruik (liefst minstens 1 dag).
Bladerdeeg uitrollen
Stapel acht plakjes bladerdeeg netjes op elkaar, bewaar de laatste twee plakjes in de koelkast. Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van circa 60 cm lang.
Krans oprollen
Vorm van de amandelspijs een mooie gladde rol van 60 cm lang. Leg de amandelspijs midden op het bladerdeeg, snijd het bladerdeeg bij en rol op. Snijd de uiteinden bij en vorm de rol tot een cirkel. Leg de krans met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Vormpjes uitsteken
Steek sterretjes en/of hulst-blaadjes uit de achtergehouden plakjes bladerdeeg en plak ze met een beetje water op de krans. Bedek de naad waar de uiteinden samenkomen met een van de sterren. Laat de kerstkrans 30 minuten opstijven in de koelkast.
Krans bakken
Verwarm tijdig de oven voor tot 225 °C. Klop het derde ei los en bestrijk de krans met losgeklopt ei. Bak de krans in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Krans garneren
Verwarm 1 eetlepel abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de nog hete kerstkrans met de abrikozenjam en versier met de bigarreaus en sinaasappelschil. Serveer warm of koud.

Baktips
Maak de spijs een dag van tevoren, zodat de smaken lekker kunnen intrekken.
Je kunt de krans ook twee keer met losgeklopt ei bestrijken. Dan glanst- ’ie nog mooier.

© Harold Pereira

Sneeuwpop macarons
Met kokos en frambozenjam
Eigenlijk is het bakken van macarons helemaal niet zo moeilijk. Het is gewoon een kwestie van even het hoofd erbij houden, vooral met de suikersiroop. Het komt allemaal niet op de minuut nauwkeurig en als je siroop ineens 120 °C is, laat je hem gewoon iets langer uitborrelen voordat je hem toevoegt aan het eiwit. Probeer het gewoon want deze popjes zijn allerliefst!

Ingrediënten (voor 20-25 stuks)
Macarons
150 g amandelmeel
150 g poedersuiker
110 g eiwit (van circa 3 eieren)
150 g fijne kristalsuiker
2 el geraspte kokos
100 g frambozenjam
Garnering
zwarte of donkerbruine garneerstift
mini-smarties
zure matjes

Dit is je bakgerei:
ronde uitstekers van 3 cm en 1 cm doorsnede
zwarte stift
staande keukenmixer
keukenthermometer
spuitzak met gladde spuitmond (circa 8 mm doorsnede)
paletmes
zeef

Bakpapier voorbereiden
Teken met de uitstekers 50 rondjes van 3 cm doorsnede met daaraan een hoofdje van 1 cm doorsnede op twee stukken bakpapier met een zwarte stift. Leg het op twee bakplaten, met de getekende kant onder.
Amandel zeven
Doe het amandelmeel in de keukenmachine met een eetlepel van de poedersuiker en maal het zo fijn mogelijk. Zeef het amandelpoeder zorgvuldig boven een ruime mengkom (de grotere korrels gebruik je niet, wat je overhoudt mag niet meer dan een kleine eetlepel zijn). Roer met een garde de poedersuiker erdoor.
Beslag maken
Halveer het eiwit en voeg 55 g toe aan het amandel-suikermengsel. Roer tot een dik en taai beslag. Doe de andere 55 g eiwit in een ruime, vetvrije mengkom.
Eiwitten stijfkloppen en suikersiroop maken
Breng in een steelpan met dikke bodem de kristalsuiker met 38 g water aan de kook. Verhit de suikersiroop tot een temperatuur van 118 °C. Klop het eiwit stijf met de staande mixer als de siroop 85 °C is. Laat de suiker-siroop als die de juiste temperatuur heeft bereikt uitborrelen. Schenk de suikersiroop in een dunne, continue straal, al kloppend bij het eiwitschuim. Klop door tot het schuim een temperatuur van 50 °C heeft bereikt.
Eiwitschuim toevoegen
Voeg een derde van het eiwit-schuim toe aan het amandelbeslag. Vouw vervolgens de rest van het schuim er zo luchtig mogelijk door tot je een luchtig en enigszins taai beslag hebt.
Macarons opspuiten
Schep het beslag in de spuitzak en spuit mooie sneeuwpopjes binnen de lijntjes op het bakpapier. Spuit eerst het lijfje en dan het hoofdje. Tik de bakplaten voorzichtig op het werkblad zodat de grotere luchtbelletjes kunnen ontsnappen. Bestrooi ze met het geraspt kokos. Laat de ongebakken macarons minimaal 30 minuten onafgedekt drogen. Zo krijgt de bovenkant een ‘huidje’.
Macarons bakken
Verwarm tijdig de oven voor tot 120 °C. Bak de macarons in twee delen in circa 20 minuten krokant en gaar. Doe na 15 minuten de ovendeur 5 seconden open om de grootste hitte en het vocht uit de oven te laten ontsnappen. Zo voorkom je dat de suikers gaan karamelliseren. Neem de macarons na circa 20 minuten uit de oven, als ze net een heel klein beetje gekleurd zijn (gebroken wit) en laat ze helemaal afkoelen op een rooster.
Macarons decoreren
Verwijder de afgekoelde macarons voorzichtig met een paletmes van het bakpapier. Bestrijk de helft van de sneeuwpopjes met frambozenjam en dek ze af met de rest van de sneeuwpopjes. Maak met de garneerstift oogjes en een stipje voor de neus. Plak daar een smartie op. Knip kleine sjaaltjes van de zure matjes en wikkel die erom heen.

Baktips
Leg het bakpapier met de getekende kant naar onder op de bakplaat. De omtrekken van de sneeuwpopjes zijn dan nog zichtbaar maar het beslag komt niet in aanraking met de stift.
Zet de oven het liefst op de boven- en onderwarmtestand en niet op hete lucht. Dan rijzen de macarons beter en krijgen ze een mooiere ‘kraag’.


Recepten uit Heel Holland Bakt Kerst
ISBN 9789021566825
Prijs €20,00
Kosmos Uitgevers
Fotografie Harold Pereira