Bakken met Niels

2690

De titel van het boek zet me een beetje op het verkeerde been, want ik verwachtte allerlei verschillende recepten. Maar met Niels bak je uit dit boek vooral rondo’s en sloffen. Maar dat is dan weer niet erg, want ik hou enorm van sloffen. Lekker, weinig moeite en altijd feestelijk.

Bakker Niels verkoopt zelf ook rondo-vormen, sloffenringen en ingrediënten om mee te bakken. En dat merk je aan het begin van het boek. Hij legt uit wat je nodig hebt en doet dat voor een deel aan de hand van zijn eigen producten zoals mix voor zanddeeg. Dat stoort me een beetje, maar aan de andere kant geeft hij ook de basisrecepten om het zelf te maken, dus het biedt eigenlijk alleen gemak voor iedereen die niet alles zelf wil maken.

Bakken met Niels draait vrijwel alleen om rondo’s en sloffen en een beetje om kano’s (die overigens alle drie exact hetzelfde deegrecept en spijsvulling hebben, dus we kunnen stellen dat het hele boek over grote en kleine sloffen gaat). Bij de onmisbare materialen horen dan ook bakringen van Niels en ook het koud bindmiddel vind je ‘in de handige webshop van bakker Niels’. Inmiddels gaat die reclame me wel iets meer tegenstaan, misschien was het beter geweest als alleen aan het begin of het eind een verwijzing naar de producten van Niels had gestaan.

Snoepjesslof
Om goed aan de slag te kunnen, geeft Niels eerst recepten voor vullingen zoals banketbakkersroom (dat maakt hij helaas met een mix), botercrème, Victoriabeslag, frangipane, meringue, ganache. Alles wat je nodig kunt hebben om een rondo of slof lekker te vullen, komt aan bod.

Daarna volgen ontzettend veel voorbeelden die ik zo wil maken. Een stroopwafelrondo, een advocaatslof met ganache, mokka, bessen, aardbeien, soesjes; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op een slof doen en het ziet er geweldig uit. (Tot en met een snoepjesslof waar ik bij mijn neefjes zeker vrienden mee ga maken J)

Aan het eind van het boek volgen nog een paar soorten koekjes en hartige rondo’s die niets met de zoete te maken hebben. Behalve dan dat ze in dezelfde ringen worden gemaakt. Daarna volgen nog een paar ‘feestsloffen’. Ik vind de volgorde een beetje onduidelijk, maar het is zeker de moeite waard om tot het einde door te bladen. Want de limoenbavarois- en tiramisu-slof had ik niet willen missen.

Tot slot nog een compliment voor de foto’s. Veel beelden maken de recepten en handelingen duidelijk en daarbij scheppen ze een heel gezellig, huiselijk beeld. Je krijgt gelijk zin om met (je) kinderen de keuken in te gaan en één van die heerlijke sloffen te maken.

Titel: Bakken met Niels
Auteur: Niels van Til
Aantal pagina’s: 198
Prijs: € 14,95
ISBN: 9789079859573
Uitgever: Scholten B.V.