Bakgeheimen

1659

Het hele boek Bakgeheimen ademt de sfeer van Dille & Kamille. Van de kleine tekeningetjes tot de foto’s, het soort recepten (niet ingewikkeld en veel met fruit) tot aan de cadeaulabels die achterin zitten om aan je baksels te hangen als je ze weggeeft.

Dille & Kamille is blij dat zelf bakken weer hip is. Leuk om zelf te doen en een prachtige manier om tradities door te geven zoals oma’s koekjesrecept. Ze kozen 40 recepten uit, “stuk voor stuk erg lekker en niet moeilijk om te maken”, zeggen de schrijvers. En zo is het. Vooral ook omdat ze gelijk de tip geven: “het eindresultaat hoeft niet perfect te zijn om heerlijk te smaken. Je mag juist best zien dat iets ‘zelfgebakken’ is!”

Natuurlijk – zoals het elk bakboek betaamt – eerst wat basis baktips en dan kunnen we aan de slag met ‘Cakes’. Daar vallen bij Dille & Kamille ook muffins, brownies, financiers en madeleines onder die ook bij het hoofdstuk Koekjes niet hadden misstaan. ‘Taart’ voert ons langs appel, cheese, kwark, pompoen en rabarber. ‘Koekjes’ brengt ons recepten voor biscotti, chocolate chip, havermout en kletskoppen. Bakgeheimen is met de afwisseling tussen al deze recepten een duidelijke mengelmoes van landen en baktradities. Het gaat er niet om waar een recept vandaan komt, gekozen is voor favorieten. Maar zelfs dan hou je aan het eind kennelijk nog een stapeltje recepten over die je nergens onder heb kunnen brengen. Dus heet het laatste hoofdstuk ‘Overige baksels”. Hier treffen we onder meer strüdel, bananenbrood, boterkoek en mijn mans persoonlijke favoriet: clafoutis.

Fijn aan dit boek is dat de ingrediënten duidelijk staan opgesomd, de werkbeschrijvingen zijn gedetailleerd en duidelijk en overal staat nog een extra tip om je taart nog smakelijker, makkelijker of anders te maken. Het allerbeste aan dit boek zijn wat mij betreft de vier pagina’s aan het eind van elk hoofdstuk waar je je eigen favoriete recepten in die categorie kwijt kunt. Leuk bedacht en – ook weer – mooi vormgegeven. (Net als de cadeaulabels, ook heel tof!)

Titel: Bakgeheimen
Auteur: Hilde Smeesters
Aantal pagina’s: 128
Prijs: € 14,99
ISBN: 9789401446310
Uitgeverij Lannoo