Bakbijbel – Rutger bakt van A tot Z

De Bakbijbel van Rutger van den Broek doet zijn naam eer aan. Het is een prachtig dik boek vol informatie, foto's en recepten die het naslagwerk in jouw keuken moet zijn!

1551

Door Patricia van Buuren-Schothorst – Geen klap op de mat, maar een bezorger aan de deur voor het afleveren van de Bakbijbel. Dat kan ook niet anders want het exemplaar bestaat uit maar liefst 496 pagina’s. Daar ga ik even voor zitten.

Het begint leuk: bij het openslaan vind ik tekeningetjes van de materialen (op alfabet) die voorkomen in het boek. De materialen zijn overigens in het boek ook getekend, een welkome afwisseling in plaats van foto’s. Rutger draagt het boek op zijn moeder, mijn moederhart smelt, dus dat vind ik een mooie start. Het boek is opgedeeld in 18 hoofdstukken. Via het voorwoord, een uitleg hoe het boek te gebruiken, de bakbenodigdheden, de basisingrediënten en de bakbegrippen en- technieken kom jij bij de 9 hoofdstukken waar het echt om gaat. Rutger schrijft over koek, cakes, taarten, gebak, friandises, desserts en wijdt het laatste hoofdstuk van deze 9 aan wafels, poffertjes en pannenkoeken. Hij slaat dus werkelijk niets over. Gelukkig! Tot slot het dankwoord, de receptenindex, het register en, leuk gevonden, een soort van frequentlyasked questions om nooit meer misbaksels te krijgen.

Bakbijbel

De 9 hoofdstukken zijn ook weer opgedeeld en die onderverdeling staat (wederom op alfabet) op de startpagina van ieder hoofdstuk. Ze hebben ook allemaal een eigen kleurtje. Dat wil zeggen de kopteksten, de inleidende stukjes bij een recept of how-to en de tips en trucs. Ook aan de buitenkant van het boek zie je die kleuren op de pagina’s. Wil je iets markeren om later terug te lezen dan hoef je geen oortjes te vouwen of geeltjes te plakken; het boek is voorzien van een handige, stevig vastzittende, boekenlegger van stof.

De foto’s van Harold Pereira (recepten) en Michiel Wichman (how-to’s) zijn zoals ik van ze gewend ben: top. Bij dat woord laat ik het, want het is zoals het is. De styling van Mirjam van der Rijst en Nicole de Werk is prima gedaan. Het laat het gebak mooi tot zijn recht komen terwijl je het zo op je eigen tafel zou kunnen zien staan. Het boek oogt imposant en doet, zoals al eerder gezegd, zijn naam eer aan: een bakbijbel van A tot Z.

Heb ik dan niets aan of op te merken? Zeker wel. Mijn exemplaar is niet gesigneerd. Maar ik weet nu al dat daar snel verandering in zal komen. Tijdens Taart en Trends 2015 (2 en 3 oktober, Americahal Apeldoorn) sta ik in de rij om ‘m te laten signeren. Goed gedaan Rutger!


Titel: Bakbijbel – Rutger bakt van A tot Z
Uitgeverij: Carrera (Culinair)
Auteur: Rutger van den Broek
ISBN: 978 90 488 2627 8
Aantal pagina’s: 496
Prijs: €29,99