Bakvormen en snijschema’s

3205

Begin bij het begin. Een prima advies, maar dan nog duizelt het je wel eens. Want waar begin je dan? Wat heb je nodig? Hoe dan? We helpen je op weg met een handig overzicht.

 

Snijden en vullen
  1. Haal eventueel het ‘kapje’ van de bovenkant. Draai de taart om, zodat de strakke onderkant de bovenkant wordt. Snij de taart horizontaal door in meerdere lagen. Bepaal zelf hoeveel lagen vulling in de taart komen.
  2. Leg de onderste plak taart op de onderplaat. Breng een eerste laag vulling aan.
  3. Leg de volgende plak er bovenop en breng ook hier weer een laag vulling op aan. Ga zo door tot de bovenste plak.
  4. Smeer met een spatel de zijkanten en bovenkant in met botercrème. Je hoeft geen dikke laag te gebruiken. Als het maar mooi glad en plakkerig is.
Taart invriezen

Gedecoreerde taarten met marsepein, rolfondant, glazuur of chocolade zijn prima in te vriezen. De houdbaarheid is afhankelijk van de vulling, het soort gebak en de kwaliteit van de vriezer, maar meestal kun je wel zo’n drie maanden aanhouden. Goed om te weten is dat na een periode in de vriezer, de smaak van de taart vaak nog beter is! Verpak de taart luchtdicht om uitdrogen in de vriezer en condensvorming bij het ontdooien te voorkomen. Zet de taart bijvoorbeeld in een taartdoos en trek er een zak omheen die je goed dicht plakt. Het grote toverwoord: LANGZAAM laten ontdooien. Haal de taart de avond voor gebruik uit de vriezer en zet het (met gesloten verpakking!) in de koelkast. Haal het de volgende ochtend uit de koelkast, maar maak de verpakking nog niet open. Laat de taart minstens een uur rustig op kamertemperatuur komen, voordat je het uitpakt. Wanneer er daarna nog steeds condens op je taart slaat, zal het in ieder geval niet meer zo nat worden dat de suiker oplost in het vocht. Het beetje ‘zweet’ dat de taart dan misschien nog laat zien, kan gewoon aan de lucht drogen.