Airbrush

Airbrushen is een techniek waarbij het kleuren gebeurt met vloeibare voedingsmiddelenkleurstof die onder druk in zeer fijne deeltjes verdeelt. Het is dus het nevelen van kleuren, vergelijkbaar met verven met een spuitbus.

6337
We hebben inmiddels al veel vragen binnengekregen over de airbrush: “Ik vraag me al een tijdje af hoe airbrushen in z’n werk gaat. Ik vind het resultaat altijd prachtig, maar ik heb geen idee wat je nodig hebt en hoe je dit het beste kan aanpakken.”. “Elke keer wanneer ik iets zie of hoor over het versieren met een airbrush systeem ben ik toch weer erg benieuwd hoe dit nou eigenlijk in zijn werk gaat en of dit nu echt zo moeilijk is als dat het eruit ziet. De resultaten zijn namelijk wonderbaarlijk” of “Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zo’n apparaat? Waar is het het beste te kopen? De meeste taartshops verkopen namelijk wel de verf maar geen apparaat!”

Airbrushen is inderdaad een techniek, die enige ervaring vereist. Je kunt dus lekker gaan oefenen op een stuk karton of iets dergelijks, maar het is ook mogelijk om een workshop te volgen. Ons advies is om in dat geval éérst de workshop te volgen en daarna pas een apparaat aan te schaffen. De airbrush systemen zijn verkrijgbaar bij onder andere Airbrush AcademieBaktotaal en Trend Decor & Toys.

AirbrushEr zijn speciale kleurstoffen voor de airbrush, maar je kunt ook zelf eetbare kleurpoeders en/of kleurpasta’s verdunnen met water. Test kleuren in super kleine hoeveelheden uit als je kleuren wil mengen. Niet alle kleuren geven bij het mengen hetzelfde resultaat, zoals je dat met acrylverf gewend bent. Dit komt door de andere soort samenstelling van de verf. Goud- en zilververf zijn leuk om mee te spuiten, maar gaan een stuk lastiger door de spuitopening. Het gebruik van een dikkere naald is dan aan te bevelen.

Na het gebruik van de airbrush met voedingsmiddelenkleurstoffen is deze simpel met heet water heel goed te reinigen. Heel erg veel moeite kost het dan ook niet om je pistool weer tip top schoon te krijgen. Met behulp van een borsteltje voor spuitmondjes kun je ook in de kleinste delen komen en deze goed schoon krijgen. Laat de verf in je airbrush echter niet opdrogen. Spoel hem snel even door als je geen tijd hebt om het apparaat grondig schoon te maken.

Wil je aan de slag met airbrushen, kijk dan naar de online serie ‘Airbrushen met Kim Wiltjer‘. Je ontvangt dit artikel door middel van een link waarmee je het PDF bestand kunt downloaden. Schaf het online artikel nu gratis aan met de kortingscode AIRBRUSH, deze is geldig tot 1 juni.