Broodbijbel

1423

Net voor Pasen verscheen Broodbijbel: een boek met ruim honderdtachtig recepten waarmee iedereen zelf heerlijk brood kan bakken. Auteur van het boek is Meester Boulanger Hiljo Hillebrand. “Veel bakkers houden hun kennis voor zichzelf. Ik wil juist delen. Als bakkers mogen we trots zijn op wat we weten en kunnen!” Meester Boulanger Hiljo Hillebrand noemt het boek een encyclopedie op culinair niveau, die is bestemd voor iedereen die het leuk vindt om thuis een lekker broodje te bakken. “Dat kan een in brood geïnteresseerde consument zijn, maar ook de betere thuisbakker. Broodbijbel is hét naslagwerk voor de broodliefhebber geworden. Door middel van plaatjes en stappenplannen word je als lezer helemaal door het bakproces geleid. Er komt altijd een lekker en goed broodje uit.”

Stap-voor-stap neemt Hiljo ons mee in de wereld van brood. Van een (korte) geschiedenis van brood tot een uitgebreide uitleg over materialen en ingrediënten. (Altijd al willen weten wat het verschil is tussen meel en bloem en welk rijsmiddel je waarvoor gebruikt?) Daarna legt hij uitgebreid uit wat desem is en hoe je dat maakt. Daarna volgen ruim 50 pagina’s how-to’s waarbij Hiljo aan de hand van heel veel foto’s laat zien hoe je mengt en kneedt, opbolt, oppunt, lang maakt, hoe je toert, snijdt, knipt en decoreert. Ongelofelijk uitgebreid en duidelijk (als je hiermee geen brood leert bakken, dan kun je opgeven denk ik ;-)).

Na alle uitleg beginnen de recepten. Er staan er dus maar liefst bijna 180 in en ik vind fijn dat ze bijna allemaal een foto hebben. Dan weet je in ieder geval hoe Hiljo’s exemplaren eruit zien en waar je naar kunt streven. De basisbroden – wit, volkoren, meergranen, tarwe – zijn mooi, maar basic. Het tweede hoofdstuk draait om desem en daarna volgen de recepten die ik wil gaan maken: kleine broodjes. Pudding- en worstenbroodjes bijvoorbeeld. Krokante kaasbolletjes, chocolade of perenbolletjes, lijkt me allemaal lekker. En ook wel te doen. Het zal best even oefenen zijn, maar de recepten zijn duidelijk stap-voor-stap beschreven.

Feestbroden, Franse, Duitse, Italiaanse en zelfs Mexicaanse en Indiase broden; met de tweede helft van de Broodbijbel kun je de hele wereld over. Dat zorgt ervoor dat er voor bijna ieder wat wils in staat. En als je niet gaat bakken, kun je het boek altijd nog gebruiken om te zien wat je bakker in je favoriete brood stopt (of hoort te stoppen). Zo wordt het met recht een bijbel.

En o ja: het boek heeft een leeslintje. Daar hou ik van.

Over het boek:
Titel: Broodbijbel
Auteur: Hiljo Hillebrand
Aantal pagina’s: 633
Prijs: € 29,99
ISBN: 9789048834846
Uitgever: Carrera Culinair