Zwart sesamzaad

1357

Sesamzaadjes kunnen op verschillende manieren worden gegeten, bijvoorbeeld gepeld, ongepeld en geroosterd. Ze worden gebruikt ter verfijning van brood en gebak en voor het kruiden van gerechten. Met name het geroosterde sesamzaad heeft een sterke smaak.

In MjamTaart 63 maken we 3 recepten met zwart sesamzaad: macarons, cupcakes en tartelettes. Lees het hele artikel online (gratis voor abonnees).

Een extra recept met zwart sesamzaad vind je hieronder: brittle. Dit verrassende snoepgoed maak je met slechts 4 ingrediënten!

 

 

Extra recept: Zwarte sesam Brittle
Recept van Annemiek Haneveld, annemiekbakt.com

Bereidingstijd: 30 min | 8-12 personen

Voor de brittle
50 g zwart sesamzaad
100 g suiker
50 g glucosestroop
50 g water
Verder nodig
bakpapier
non-stick spray
suikerthermometer
kwastje
deegroller

Brittle
Knip 2 stukken bakpapier en spray op 1 stuk non-stick spray. Rooster het zwarte sesamzaad in een droge koekenpan. Schud elke 15 seconden goed om, tot het zaad heet is en sommige zaadjes ‘springen’. Verhit in een steelpan de suiker, glucosestroop en water. Roer tot alle suiker is opgelost. Verhit het mengsel verder zonder te roeren tot 150 °C. ‘Was’ zo nu en dan de zijkanten van de pan met het kwastje met water, zodat de suiker niet gaat kristalliseren. Haal de pan van het vuur en voeg het sesamzaad toe. Roer goed door en stort het mengsel op het bakpapier zonder spray. Leg hier direct het ingevette vel bakpapier op en rol meteen zo dun mogelijk uit met de deegroller. Verwijder dan bakpapier van de bovenzijde, zodat de snaps niet dof worden. Laat uitharden en breek in stukken. 

TIP! Deze snaps blijven een aantal weken goed, mits ze lucht- en vochtdicht bewaard worden.