Tijd om te bakken

Gebak met chocolade, romige crèmes en flans, zachte cakes, krokante koekjes, fruitige taarten en verrassende nagerechten met zelfgemaakt ijs… Laat je in dit boek meevoeren tussen echte klassiekers en originele recepten en (her)ontdek hoe heerlijk zoet kan zijn!

1714

Door Diana Tol – Tijd om te bakken heet het boek dat ik voor mij heb liggen. En die tijd, nou die heb ik spontaan gemaakt toen ik de yoghurtcake met honing, pistaches en rozensiroop zag. Behalve bakken, kook ik ook graag. Europees, Aziatisch, Surinaams noem maar op. Maar eigenlijk ben ik niet zo bekend in de Turkse en Midden-Oosterse keuken. Dat geldt ook voor het gebak. Baklava kan ik maken en nog lekker ook. Oosters gebak kopen en opeten is ook geen enkel probleem, maar gemaakt heb ik nog maar weinig. De combinatie van de ingrediënten in de yoghurtcake spreekt mij in ieder geval erg aan en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe het recept uit gaat vallen.

De voorbereidingen vallen reuze mee. Bij de overzichtelijke lijst van ingrediënten staan limoenen vermeld. In het recept zijn het ineens citroenschilletjes en –sap geworden. Beetje jammer, maar zo heb ik wel wat te kiezen. Ik besluit dat ik limoen toch iets meer vind passen. Terwijl de cake in de oven staat, maak ik de siroop. De geur van limoen (ja, ja) en rozenwater komt onder mijn neus gekringeld. Dat wordt lekker! Als de cake eenmaal uit de oven en enigszins afgekoeld is, prik ik er gaatjes in zodat de siroop er goed in kan trekken. Nu is het wachten tot vanavond mijn visite arriveert.

Die avond zitten we met z’n zessen aan de cake. Nummer zeven zie ik discreet gluren naar zijn stukje gebak. Voorzichtig vraagt hij mij wat die groenige stukjes in de cake zijn. ‘Pistachenootjes’ zeg ik. ‘Die liggen er op, maar zitten ook in het cakebeslag’. Gerustgesteld neemt ook hij een hap. En dan zijn het we het er allemaal over eens. Wat een lekkere smeuïge cake. Vol van smaak, met een frisse ondertoon die heerlijk in balans is met het zoete van de siroop. Zo zie je maar weer; “tijd om te bakken” moet je soms maken. En als je dat dan doet, dan stel ik voor het gelijknamige boek er bij te pakken!

Later in de tijd…
Ik heb het weer eens druk. Of misschien doe ik gewoon wel druk. Terwijl ik hier een beetje over nadenk, valt mijn oog op Tijd om te bakken. Ja, dat was ik nou bijna vergeten, ik zou tijd maken! Mijn laptop schuif ik resoluut aan de kant en begin het boek door te bladeren. Van al het lekkers dat in dit prachtige boek wordt beschreven, kies ik vandaag het chocoladegebak met amandelen en olijfolie. Ik had van de week al amandelen gekocht en chocolade heb ik eigenlijk altijd wel op voorraad. De fleur de sel is gewoon in de supermarkt te koop en staat bij mij bovendien al in mijn keukenkastje. De rest van de ingrediënten zijn ook allemaal in huis.

Hoe fijn kan het zijn als een recept en de benodigdheden zo simpel zijn. Je hoeft niet stad en land af voor de ingrediënten, of je suf te Googelen om er achter te komen wat je hebben moet. Ik vind het een feest. Ook het bereiden is een fluitje van een cent. Ja, ik ga er zelf spontaan van fluiten.

Met 15 minuten heb ik de amandelen gemalen, chocolade gesmolten en hoor ik dat mijn fluiten is overgegaan in neuriën. Grappig dat ik mij ineens veel meer ontspannen voel. Zachtjes ‘hummend’ schuif ik het taartje de oven in. Hoewel ik de baktijd en de graden iets heb verminderd dan de receptuur aangeeft, is het taartje helaas niet meer zacht in de kern. Dat neemt echter niet weg dat er niets mis is met de smaak. Helemaal niet zelfs. De fleur de sel die ik bovenop de taart heb gestrooid, geven mijn smaakpapillen een extra boost. De zoutkorreltjes blijven af en toe aan mijn lip plakken. Ik vind dat helemaal niet erg. Lekker hoor chocolade met een korreltje zout. Die avond gaat mijn taartje niet helemaal op; De meeste van mijn gasten zijn aan de lijn.

tijd om te bakkenAls ik de volgende dag samen met mijn man het laatste stukje deel, blijkt het gebakje in een nacht tijd te zijn veranderd van ‘heerlijk’ naar ‘zalig’. Nee, de kern is nog steeds niet zacht, maar oh wat een zalig smeuïg stukje baksel hebben we hier. Ook al staat het niet in het recept vermeld, ik raad dus aan om het taartje een nacht te laten staan voordat je hem of haar opeet. Nu ik toch aan het adviseren ben; als ik jou was, zou ik ook gelijk het boek ‘Tijd voor bakken’ aanschaffen. En dat, moet je dan weer níet met een korreltje zout nemen.

 


Titel: Tijd om te Bakken
Auteur: Trish Deseine
Uitgever: Deltas
ISBN: 9789044744514
Aantal pagina’s: 185
Aantal recepten: 85
Taal: Nederlands
Adviesprijs: € 19,95
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk tot gemiddeld