The Pink Whisk guide to Cake Making

Voor mij op de keukentafel ligt ‘Cake Making’, of om precies te zijn 'Brilliant baking step-by-step, The Pink Whisk guide to Cake Making'. Dat belooft nogal wat.

1392
Door Diana Tol – Voordat ik het boek open doe, kijk ik eerst maar eens op de achterkant. Meteen wordt mij een hoop duidelijk. De schrijfster is Ruth Clemens. Finalist van ‘The Great British Bake Off’. Gepassioneerd door bakken en suikerwerk heeft Ruth zichzelf onderwezen en, naar blijkt, behoorlijk goed ook. Ik ben erg benieuwd naar wat zij te vertellen heeft.

Als ik het boek opensla, is één van de eerste dingen die mij opvalt de frisse uitstraling, duidelijke indeling en prachtige foto’s. In haar introductie legt Ruth uit dat dit boek nog niet eens zozeer gericht is op de recepten, maar op het geven van tips en handigheden om mijn (jouw) taarten en cakes beter dan ooit te maken. Daarvoor heeft zij een onderverdeling gemaakt in 3 methodes. ‘Creaming method’, ’ Whisking method’ en de ‘Melting method’. Voordat zij daar mee van start gaat, zijn er eerst nog acht pagina’s van het boek gewijd aan ‘The Basics’.

Het boek heeft een handige indeling en is ook nog eens enorm mooi vormgegeven. Op de linker pagina de benodigdheden voor het recept (inclusief bakgereedschap), aan de rechterkant een paginagrote foto, waarna op de volgende bladzijden het recept stap voor stap wordt uitgelegd. Dit allemaal ook nog eens geïllustreerd met foto’s van het project in de maak. Hierdoor wordt het hele bakproces ‘a piece of cake’. Leuk is ook dat er bij bijna ieder recept een variatie wordt genoemd. Dit prikkelt de fantasie en maakt de mogelijkheden eindeloos.

Omdat ik dol ben op pecannoten en kaneel, is mijn keus snel gemaakt; ik ga voor de ‘Cinnamon Pecan ‘Cuppa’ Cake’. Volgens het recept van oorsprong een koffiecake genoemd. Niet omdat er koffie in zit, maar omdat het een cake is die erg lekker is bij de ochtendkoffie. Ja, dat snap ik. Nou ja, laat die Britten maar voor zichzelf zorgen. Ik ga die cake maken en eet hem gewoon ’s avonds bij mijn avondkoffie.test_The Pink Whisk guide to Cake Making
Het recept waarschuwt mij dat door de ongelijke delen boter en suiker, het langer duurt voordat alles lekker luchtig en crèmig is. Dat klopt als een bus. Ik heb al in tijden niet meer zolang met een handmixer gestaan. Normaal gesproken laat ik dit soort werk door mijn keukenmachine doen. Verleid door de instructies sta ik hier nu met mijn mixertje lamme handjes te krijgen. Er is echter één groot voordeel. De geur die vanuit de beslagkom opstijgt, die is ronduit zalig. Dat belooft wat.
Een half uurtje later staat de cake keurig volgens de aangegeven tijd in de oven. Nu komen er pas echt zalige geuren de keuken in. Nog eens een krap uurtje later kan de cake de oven uit. Dit is even een kleine verrassing. Waar ik naar kijk, dat lijkt niet echt op het plaatje in het boek. Ook blijkt de vulling niet in het midden te zitten, maar merendeels naar de bodem te zijn gezakt. Omkeren die cake dus. Het ziet er al gelijk een stuk beter uit.
Als de cake tenslotte genoeg is afgekoeld, zet ik er dan eindelijk mijn tanden in. Dit is ook weer een verrassing. Een positieve dit keer. Daar waar het uiterlijk van de cake niet voldoet aan het plaatje, is de smaak gewoonweg heerlijk. Of het door mijn drukke mix-werk komt (vast wel) of door de Griekse yoghurt in het recept (op zeker), dit is een super lekker smakende, luchtige cake met een crunchy hint. Dit durf ik met een gerust hart te presenteren. Bij de koffie, bij de thee, de hele dag door lust ik dit wel.

Laat de taal van dit boek je vooral niet afschrikken. De foto’s en stap-voor-stap uitleg zijn erg duidelijk. Ook de hoeveelheden geven geen probleem, want alles wordt tevens in grammen en milliliters vermeld. ‘Cake Making’ is een prachtig boek, met heldere uitleg en minstens zo belangrijk: erg lekkere recepten en handige weetjes.


Titel: The Pink Whisk guide to Cake Making
Auteur: Ruth Clemens
Uitgever: D&C
ISBN-10: 1-4463-0279-2
ISBN-13: 978-1-4463-0279-8
Aantal pagina’s: 127
Aantal recepten: 28
Taal: Engels
Adviesprijs: 16,99
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk