The Contemporary Buttercream Bible

Linda Stolk ging aan de slag met de The Contemporary Buttercream Bible. Al bladerend door het boek wordt ze meteen enthousiast.

1462

 

Door Linda Stolk – De botercrème bijbel is volgens de ondertitel een complete en praktische gids voor taartdecoratie met botercrème icing. Al bladerend door dit boek, kijkend naar de fantastische kleurrijke projecten word ik meteen enthousiast. Iets wat ik eerlijk gezegd niet verwacht had. Want net zoals veel Nederlandse taartenthousiastelingen werk ik weinig met botercrème.

Ik zie het eigenlijk vaak meer als noodzakelijk kwaad om een taart mooi strak af te werken, en gebruik het dus alleen als onderlaag voor de marsepein of fondant. Het decoreren met botercrème is in Engeland en Amerika echt verheven tot kunst, want de meest mooie projecten kun je er dus zeker mee maken. Wat deze decoratiestijl betreft loopt ons kikkerlandje dus behoorlijk achter bij de rest van de wereld. Hoog tijd om actie te ondernemen, en mezelf dus eens goed in te lezen in alle tips en trucs die dit boek rijk is. En dat zijn er nog al wat! Je moet er wel rekening mee houden dat het boek hier alleen in het Engels verkrijgbaar is. Maar dankzij de vele stap voor stap foto’s heb je zonder dat je al te veel hoeft te lezen ook al heel veel aan dit boek.

Na een korte introductie in de basis, wat recepten, materialen en een mooi overzicht van alle denkbare spuitmondjes begint het echte werk. Ongelooflijk kunstige taarten met perfect gespoten patronen in alle kleuren van de regenboog komen aan bod.

Echt alles ziet er fantastisch uit, maar het intimideert me stiekem wel een beetje. Hoe moet ik met mijn gestuntel en geknoei met botercrème, lekkende spuitzakken en een aanrecht vol klodders zoiets zien te creëren? Dus ik besluit de lat niet meteen al te hoog te leggen en kies een project uit met gespoten rozen op cupcakes. Als het dan bij de eerste cupcakes mislukt heb ik nog zeker een stuk of tien andere om die eerste mislukkelingen te verdoezelen! Na een bezoekje aan de dichtstbijzijnde taartwinkel voor de juiste spuitmondjes en weggooizakken begin ik vol goede moed.

buttercream bible

Dankzij de duidelijke korte beschrijvingen en de foto’s gaat het me eigenlijk best goed af als zeg ik het zelf. En nog belangrijker het is hartstikke leuk om te doen als het lukt. Dankzij wat geduld, een flowerpin en een lading bakpapiertjes heb ik ‘droog’ geoefend voor ik op de cupcakes begin. En al die (mislukte) rozen heb ik daarna gewoon weer bij elkaar geschraapt en weer terug in de spuitzak gedaan. Klaar voor de volgende ronde.

Voor de gevorderden is er in dit boek ook heel wat inspiratie op te doen. Kleurblenden, transfers maken, stencilen en nog veel meer uitdagend werk kun je jezelf middels dit boek aanleren. Voor diegene die zich dus meer in het onderwerp botercrème willen verdiepen is dit boek een hele goede start.

Nu nog even wat heb ik geleerd van mijn beginnersfouten; geen harde boter meer toevoegen na het kleuren, dan krijg je witte puntjes in de roze roosjes en beter meteen een nieuwe spuitzak nemen dan de gaten proberen te dichten met plakband.  Best tevreden kijk ik terug op mijn uitstapje in de wereld van bloemen spuiten, ik denk dat ik nu zelfs een taart durf te proberen.

buttercreambible1


Titel: The Contemporary Buttercream Bible
Auteur: Valeri Valeriano & Christina Ong
Uitgever: D&C
ISBN: 978 1 4463 0398 6
Aantal pagina’s: 160
Taal: Engels
Verkrijgbare talen: Engels
Advies prijs: € 21,99 (Bol.com)
Moeilijkheidsgraad: van beginner tot expert