Tarte Tatin

1238

Door Carina Piree – Tarte Tatin is een mooi dik boek met een stevige, geplastificeerde kaft. Het blijft goed open liggen en er zitten twee lintjes in, die ik goed kan gebruiken als boekenlegger. Het boek begint, na de inleiding, met een aantal hoofdstukken waarin gedetailleerd uitleg wordt gegeven over verschillende materialen, ingrediënten en technieken. In dit laatstgenoemde hoofdstuk staan goede tips voor ontstane problemen.

Door de handige indeling van hoofdstukken: basisrecepten, gebakjes, cakes, soesjes en taarten, koekjes, pudding en desserts van beroemde koks, kan ik snel voor iedere gelegenheid een lekker recept vinden. Uiteraard is er ook een legenda. Ik had wel graag wat meer afbeeldingen gezien, zeker van de desserts.
Veel recepten kan ik met de basis ingrediënten bloem, (vanille)suiker, boter en eieren, die ik in huis heb, maken. Als je dan nog chocolade, citroen, slagroom en amandelpoeder in huis hebt, kom je al heel ver met dit boek. Ik heb tot nu toe de volgende recepten uitgeprobeerd, te weten: ganache room, sigaretten (koekjes), marmercake en Bretonse cake, meringues met vanille, bladerdeeg (Arlësiennes en appelflappen) en crème brûlée.test_ tarte tatin
Elk recept is hetzelfde opgebouwd, waardoor de aanwijzingen steeds makkelijker te volgen zijn. De instructies zijn lekker kort en bondig. De voorbereidingstijd was bij mij soms wat langer dan aangegeven. Zeker bij de crème brûlée klopte het bij mij niet. Ik miste hierbij ook hoe lang je de melk en slagroom moest koken. Dit heb ik echter kunnen vinden bij de technieken. Het smaakte overigens verrukkelijk!! De baktijd was bij alle recepten perfect. De gemaakte patisserie is in zeer goede smaak gevallen.

Conclusie: Ik vind het een echte aanrader, zowel voor de beginnende als de gevorderde bakker, omdat er zowel makkelijke als wat moeilijkere, lees: meer uitgebreide, recepten (zoals een recept waarbij je zelf bladerdeeg maakt) in staan. Het is een boek, waar ik nog veel gebruik van zal maken.