Speculaas-appeltaart (met recept!)

2315
speculaas-appeltaart

Lieve lezers van MjamTaart!

Hierbij weer een heerlijke blog. Wat gaan de dagen toch hard! Nog een paar weekjes en dan is het jaar alweer om. Er staan voor 2019 heel wat leuke dingen weer voor de boeg! Voor Sinterklaas heb ik dan ook al leuke discodip chocoladeletters gemaakt!

Ook heb ik nog meegedaan met de Halloween collaboration Boo. De enge creaties moesten zo klein en lief mogelijk zijn, en gingen allemaal op 29 oktober live. Leuk hoor!

Heerlijke pindarotsjes stonden ook weer op het menu. Deze vallen altijd in de smaak!

Ook heb ik nog een heerlijk eigen recept uitgeprobeerd. Het wordt ’s avonds al weer snel donker, en het weer wat slechter… ideale omstandigheden om thuis deze speculaas-appeltaart te proberen!

Wat heb je nodig?

springvorm Ø 24 cm  – 300 g bloem – 150 g suiker – 200 g roomboter -2 eieren – 50 g bruine basterdsuiker – 4 appels – 40 g rozijnen – 2 tl kaneelpoeder – 2 tl speculaaskruiden – 2 speculaasjes – bloem

Aan de slag

Voeg de bloem, 100 gram suiker, 200 gram roomboter en 1 geklopt ei bij elkaar. Meng met een mixer met deeghaken of met de hand samen tot een mooi deeg. Wikkel het in plasticfolie en laat 1 uur rusten.

Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met het deeg. Het restant deeg gebruik je later.

Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Wel de rozijnen 15 minuten in lauw water en dep droog. Meng de appelstukjes, rozijnen, 50 gram suiker, 50 gram bruine basterdsuiker, kaneelpoeder en speculaaskruiden samen. Verkruimel hier nog de speculaasjes doorheen.

Vul de bodem van je bakblik op met de appel/rozijn vulling. Maak van het overige deeg mooie figuurtjes, of steek blaadjes uit met een plunger, en vlecht een stuk. Bedek hiermee de bovenkant.

Klop het overgebleven ei en bestrijk het deeg van de appeltaart hiermee. Plaats in de oven op 180 °C voor ongeveer 1 uur. Hmmm…smullen!

Liefs, en tot de volgende blog!
Romilda