Rutger Bakt met ambassadeur Stéphanie en Sietze voor Koffie Morning

1440

Bakheld Rutger van den Broek ging voor Stichting Opkikker de keuken in met twee hele bijzondere gasten. Samen met Stéphanie en Sietze maakte hij chocolade cupcakes. De kinderen hebben zelf genoten van een Opkikkerdag en vertellen wat de impact ervan was.

Stéphanie kreeg vijf jaar geleden van een zeldzame ziekte die in Nederland maar bij 25 kinderen voorkomt. Deze ziekte heeft veel impact op het leven van Stéphanie, maar ook op dat van haar ouders en broertje. Met elf medicijnmomenten op een dag en het aansluiten van de sondevoeding, speelt haar ziekte altijd een grote rol in hun dagelijks leven. De Opkikkerdag vormde dan ook een heerlijk dagje uit voor hen allemaal; een dag zonder zorgen en gewoonweg genieten! Lees hier het volledige verhaal van Stéphanie en haar gezin.

Met zijn drieën bakten ze heerlijke chocolade cupcakes. Voor Sietze maakten ze deze lactosevrij, door bijvoorbeeld de boter te vervangen door margarine. Kijk je mee naar de bakvideo?

Bekijk het resultaat hier:

Recept: Chocolade cupcakes

Ingrediënten:
Voor de cupcakes

 • 200 gr bloem
 • 200 gr suiker
 • 1 ½ tl bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • 150 boter, op kamertemperatuur
 • 100 ml yoghurt, op kamertemperatuur
 • 2 eieren, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract
 • 100 gr pure chocolade, grof gehakt

Voor de topping:

 • 100 ml slagroom
 • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
 • 30 gr poedersuiker (optioneel)
 • sprinkles (optioneel)
Bereiding: Chocolade cupcakes

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een kom en roer dit door elkaar. Doe alle andere ingrediënten behalve de chocolade hierbij en mix dit tot een gladde massa in ongeveer 1 minuut. Voeg de gehate chocolade toe en meng alles nog kort door. Vul de papieren vormpjes met behulp van een ijslepel voor 2 / 3 met het beslag.

Bak de kleine cupcakes in 22 tot 26 minuten goudbruin en gaar. Haal de cupcakes direct na het bakken uit hun metalen vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster

Doe voor de topping de slagroom, pure chocolade en eventueel de poedersuiker in een hittebestendige kom en verwarm deze au bain-marie (dus op een pan kokend water, zonder dat de kom het water raakt) al roerende op laag vuur tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur, roer het mengsel nog  kort door en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Bestrijk de cupcakes met de chocoladetopping en strooi daar desgewenst wat sprinkles over.


Rutger van den Broek:
“Door ambassadeur te zijn van Stichting Opkikker kan ik een bijdrage leveren aan het mooie werk dat Opkikker doet. Het is hartverwarmend om te zien hoe zij voor zieke kinderen en hun familie een onvergetelijke Opkikkerdag organiseren. Op jonge leeftijd al zo veel tegenslag meemaken gaat je niet in de koude kleren zitten, hoe fijn is het dan dat je alles voor een dag even kunt ‘loslaten’. Uit mijn werk als verpleegkundige weet ik hoe belangrijk afleiding is; zeker bij kinderen is dit vaak één van de beste hulpmiddelen. Door met en voor elkaar te bakken maak je iedereen blij en zorg je ook voor die (lekkere) afleiding. Voor de Koffie Morning hoop ik veel mensen te kunnen inspireren en motiveren om zelf aan de bak gaan, zodat er heel veel geslaagde Koffie Mornings worden gehouden.”

6 oktober 2017, Koffie Morning!*

De Koffie Morning is de gezelligste actie van het jaar.

Bak je mooiste taart, zet je beste kop koffie en nodig vrienden, familie, buren of collega’s uit tijdens jouw eigen Koffie Morning. In ruil voor een ochtend gezelligheid
en een tafel boordevol lekkernijen vraag je jouw gasten om een vrijwillige bijdrage voor Stichting Opkikker. Zo snijdt het taartmes aan twee kanten!

*Je kunt jouw Koffie Morning ook op een andere datum organiseren. Kijk voor alle informatie op Koffiemorning.nl.

Dit artikel en de gebruikte informatie zijn in overleg geplaatst en afkomstig van koffiemorning.nl en opkikker.nl.