gevulde speculaas
gevulde speculaas

Gevulde speculaas van Vincent Bijlo uit ‘Bakken met Gevoel’

  ,

december 25, 2016

"Er zijn vele varianten, maar deze, die ik een paar jaar geleden in het Algemeen Dagblad trof, vind ik het lekkerst. Je kan de speculaaskruiden, als die onverhoopt niet geleverd kunnen worden, vervangen door koekkruiden. Bak de speculaas in 45 minuten. Dan is hij goudbruin, althans, dat zegt men. Het huis gaat er heerlijk van ruiken. Ik heb dit recept eens in juni gemaakt, bij een buitentemperatuur van 30 graden, heerlijk. Ik zelf maak altijd van de amandelen een leuke brailletekst, in tijden van Sint een gedicht, maar het kan natuurlijk ook een mooie oneliner zijn.”

Recept uit het boek 'Bakken met Gevoel' van Vincent Bijlo

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 45 mins

Ingrediënten

250 g zelfrijzend bakmeel

150 g donkere basterdsuiker

4 el speculaaskruiden

150 g roomboter

300 g amandelspijs

50 g gepelde amandelen

2 el melk

het eigeel van 1 ei

Aanwijzingen

1Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de boter smelten of snijd deze in kleinere stukjes. Zeef het bakmeel boven een kom. 

2Voeg de boter, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en de melk toe en mix het goed door elkaar. Kneed met één hand (dat gaat veel makkelijker dan met twee) de massa tot een soepel deeg. 

3Leg een vel bakpapier op een bakplaat en vet het in. Druk de helft van het deeg een vorm naar keuze hier op uit in. 

4Doe de amandelspijs in een andere kom. Voeg een paar druppels water toe en maak het met een vork of met je handen los. Druk de spijs uit boven het deeg op de bakplaat. Zorg dat er ongeveer een centimeter van het deeg vanaf de rand, vrij blijft van spijs. 

5Druk nu de andere helft van het deeg erop. Druk de randen goed aan en zorg dat er geen spijs tussendoor kan. Druk nu de amandelen in het deeg.

6Scheid de eieren met een eierscheider of door de eieren open te tikken en het eigeel van de ene in de andere helft van de eierschaal te laten lopen. Je hebt het eigeel nodig. Bestrijk de speculaas met het eigeel. Bak de speculaas in 45 minuten gaar op 175 graden.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.