0
    190
    Frangipanetaart
    Frangipanetaart
    Frangipanetaart

    Frangipanetaart met peren

      ,

    januari 29, 2018

    Een heerlijke klassieker, deze elegante taart met bladerdeeg, peren en amandelpoeder! De naam van de zoete amandelvulling zou afkomstig zijn van de Italiaan Frangipani, die in de zeventiende eeuw in Parijs woonde. Hij was geen banketbakker, maar een parfumier die dol was op de geur van amandelen.

    Recept uit: ‘Bakgeheimen Favoriete zoete klassiekers uit de keuken van Dille & Kamille’, ISBN 9789401446310, € 14,99, Lannoo

    • Voorbereiding: 45 min
    • Bereiding: 35 min

    Ingrediënten

    150 g gemalen amandelen

    150 g poedersuiker

    3 eieren

    120 g ongezouten boter op kamertemperatuur + extra

    50 g bloem + extra

    1 vel kant-en-klaar bladerdeeg

    100 g abrikozenjam

    3 peren (bijvoorbeeld conference)

    Instructies

    1Meng de gemalen amandelen met de poedersuiker, de eieren, de zachte boter en de bloem. Laat het beslag – de frangipane – minstens 3 uur rusten op een koele plaats.

    2Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg nog wat dunner uit. Leg het bladerdeeg in de vorm en druk de randen goed aan. Ga met een deegrol over het deeg zodat het aan de rand wordt afgesneden. Haal overtollig deeg weg. Prik de taartbodem met een vork in.

    3Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi er blindbakvulling op. Bak het deeg 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de oven nu op 160 ºC. Haal de taart uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.

    4Verdeel de abrikozenjam over de bodem en schep er dan de frangipane op. Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis. Snijd de halve peren in waaiers, waarbij je de bovenkant aan elkaar laat. Verdeel de peren over de frangipane.

    5Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

    Variatie

    1Je kunt deze taart ook zonder peren bakken, met alleen de frangipanevulling. Een heel klassieke frangipane wordt afgewerkt met suikerglazuur. Daarvoor meng je een eiwit met 125 g poedersuiker en een paar druppels citroensap. Verdeel het glazuur over de frangipane en laat het opstijven. Werk af met een gekonfijte kers.

    bakgeheimen

    Benodigdheden:
    - Bakpapier
    - Blindbakvulling
    - Bakvorm Ø 28 cm

    Tip! Bladerdeeg zelf maken is lastig en vooral erg tijdrovend. Hoe graag we alles ook zelf maken, kant-en-klaar bladerdeeg uit de supermarkt is een goed alternatief. Je bakker lief aankijken kan ook: sommige bakkers verkopen zelfgemaakt, vers bladerdeeg.

    Tip! Gebruik altijd een metalen vorm voor dit soort taarten. Een vorm van bijvoorbeeld porselein geleidt de warmte minder goed. Hierdoor loop je het risico dat het bladerdeeg niet mooi egaal bakt en zacht blijft in het midden.

    00:00

    0 Reviews

    All fields are required to submit a review.