Bankettaart
Bankettaart

Bankettaart met amandelspijs, vanillecrème en kersen

  ,

november 30, 2018

Dit boek brengt je helemaal in de sfeer voor de sinterklaasperiode en geeft je een kleine toegift naar Kerst met enkele recepten voor geglazuurde kerstkransjes en een huisje van gingerbread. Kortom, genoeg inspiratie om je familie en vrienden tijdens de gezellige decembermaand – maar ook de rest van het jaar – te verrassen!

Het recept komt uit het boek: 'Strooigoed' van Anne-Marij de Koning, ISBN 9789461431790, €9,95, Good Cook. Fotografie: Milou van der Will.

 

  • Cook: 1 hr 15 mins

Ingrediënten

Zanddeeg

140 g boter (kamertemperatuur)

boter (voor invetten)

100 g poedersuiker

300 g bloem

snufje zout

50 g pistachenoten (gemalen)

1 ei

ei (voor bestrijken)

Vanillecrème

130 ml melk

1/2 vanillestokje

28 g eidooier (ongeveer 1 1/2 ei)

15 g maïzena

30 g suiker

30 g boter

Spijsvulling

200 g amandelmeel

200 g suiker

1 ei

1 citroen (rasp en sap)

12 kersen

Aanwijzingen

Zanddeeg

1Meng de boter met de suiker tot het een romige structuur heeft. Voeg daarna de bloem, pistachenoten en het zout toe.

2Kneed alles tot het een kruimelig mengsel is. Voeg dan het ei toe en blijf kneden tot er een deegbal ontstaat. Voeg als het nodig is nog wat extra bloem toe.

3Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal een halfuur rusten in de koelkast.

Vanillecrème

1Doe de melk met het hele vanillestokje in een steelpan. Verwarm de melk tot dat het bijna gaat koken.

2Klop de eierdooier met de maïzena en suiker tot een luchtige massa.

3Giet een flinke scheut van de warme melk bij het eimengsel en klop het goed door met een garde.

4Doe het eimengsel bij de rest van de melk in de pan en zet het terug op middelhoog vuur.

5Blijf het mengsel roeren met een garde tot dat het de dikte heeft van vla.

6Voeg de boter toe, roer goed door en giet de vanillecrème terug in de kom.

7Dek de crème gelijk af met vershoudfolie zodat er geen velletje op komt.

Spijsvulling

1Meng alle ingrediënten voor de spijsvulling tot een samenhangende massa.

2Zet de spijsvulling nog even apart.

1Verwarm de oven voor op 180°C.

2Vet de bakvorm in en verdeel het deeg in twee gelijke bollen.

3Rol beide deegballen uit tot een dikte van 2 mm en bekleed de taartvorm met een van de deegplakken.

4Prik gaatjes in de bodem en bak de taart alvast 10 tot 15 minuten voor.

5Haal de taart uit de oven en vul het met ongeveer 3/4 van de spijs.

6Verwijder het vanillestokje uit de vanillecrème en breng een dikke laag vanillecrème aan op de taartbodem.

7Verdeel de kersen over de laag vanillecrème en dek het af met de resterende spijs.

8Maak in het midden van de tweede deegplak een gaatje door er een rondje uit te steken. Leg de deegplak op de bovenkant van de taart en druk het goed aan.

9Maak met het overgebleven deeg kersjes ter decoratie zodat je die op de bovenkant van de taart kan plakken.

10Bestrijk de taart met het geklutste ei en bak de taart in 40 tot 45 minuten gaar.

Vershoudfolie, bakvorm van Ø 18 cm

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.