Panellets

Bijna elke ochtend bij het wakker worden prijs ik me gelukkig dat ik wakker mag worden met een zonnetje, uitzicht op zee en dat ik mag genieten van de Spaanse cultuur. We zijn absoluut bevoorrecht om hier te wonen en dat beseffen we ons regelmatig.

2538

Alhoewel…we zouden niet echt Nederlands zijn als we niet zouden klagen he?! Het gras bij de buren is altijd groener. Dus na een heerlijke lange warme zomer missen we toch wel de erwtensoep, boerenkool en warme chocomel. We hebben Barcelona op een uurtje rijden, maar oooh wat zou het heerlijk zijn om lekker met mijn dochter op de fiets naar de visboer of de supermarkt te kunnen fietsen. Zoveel Nederlanders die hier ook in Catalonie wonen zeggen het: ‘je realiseert je vaak pas hoe Nederlands je bent, wanneer je in het buitenland gaat wonen’. Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten.

Onze huisvesting hier in Tarragona is vooralsnog tijdelijk, dus ‘for the time being’ proberen we volop te genieten en te proeven van de cultuur en de bijbehorende Spaanse tradities. En tradities die hebben ze hier genoeg…Spanjaarden zijn eigenlijk net als Nederlanders gewoontedieren.

De Spaanse tegenhangers van onze Sinterklaas zijn de Reyes Magos (3 koningen). De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes, kerststalletjes, kerstliedjes en een grote en vrolijke optocht, de ‘Cabalgata de los Reyes Magos’. De koningen rijden te paard of in feestelijke wagens door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Ook mogen de kinderen die avond hun schoentje zetten. De lekkernij van dit feest is helaas geen speculaas of pepernoten, maar de ‘Roscon de Reyes’: een ronde cake die gedecoreerd is met fruit.

Daarnaast kennen ze de ‘Turon’ met Kerst, de ‘Monas’ met Pasen, de ‘Coca’ met kinderverjaardagen en de ‘Panellets’ bij het inluiden van de herfst…. Mijn dochter van 4 is dol op Panellets en was dolblij toen ze dit op school mocht maken met haar klas. De zelfgemaakte Panellets kwamen mee uit school en nu is ook moeders fan. Ik deel graag deze Spaanse traditie met jullie. Panellets zijn lekker als zoetigheid bij de koffie op pakjesavond of kerstavond. Of maak het op zo’n heerlijke koude Nederlandse winterdag met de kinderen, voor bij de warme choco. Weer eens wat anders dan pepernoten bakken 🙂

Hierbij het recept. Veel plezier, maar vooral eet smakelijk!

Ingrediënten

Mmet deze ingredienten kun je ongeveer 50 Panellets maken; deze balletjes wegen ca 25 gram per stuk.

  • 400 g (gemalen) amandelen
  • 300 g suiker
  • 200 g zoete aardappel
  • limoenrasp van 1 limoen
  • (evt) 100 g geraspte kokos
  • (evt) 200 g pijnboompitten

Was de zoete aardappel goed en kook deze daarna met schil 3 of 4 minuten in de magentron. De aardappel koken in een pan kan ook (tevens met schil), maar dit duurt uiteraard wat langer. Schil de aardappel wanneer deze nog warm is en snij deze fijn of rasp de aardappel. Het is belangrijk dat de aardappel zo min mogelijk vocht bevat. Gebruik dus, indien nodig, een zeef. Zet vervolgens de aardappelrasp (in folie) een aantal uur in de koelkast.

Zet de amandelen op met ruim koud water en breng dit aan de kook. Doe de amandelen in een vergiet, spoel ze af met koud water, wrijf de bruine vliesjes eraf en droog de nootjes in een droge doek. (Gepelde amandelen gebruiken kan natuurlijk ook). Maal de amandelen in een amandelmolen ,vleesmolen of rasp (niet in een keukenmachine, omdat er dan te veel olie vrijkomt). Voeg de suiker, de geraspte zoete aardappel en de limoenrasp toe. Meng alles goed, zodat er een smeuïge massa ontstaat (bij voorkeur met je handen).

Panellets met kokos: voeg een kwart van de kokos aan het mengsel toe en draai dan de ‘Panellets’. Rol deze balletjes door de rest van de kokos, zodat ze een kokosjasje krijgen.

Panellets met pijnboompitten: meng de pijnboompitten met een eiwit en probeer elke gerold balletje helemaal onder de pijnboompitten te bedekken.

 

Wees niet bang dat het er de eerste keer wat rommelig uitziet. Het eindresultaat van alle gemaakte Panellets bij elkaar ziet er altijd goed uit. Verwarm de oven voor op 200 °C (zet op gril en heteluchtstand). Leg alle Panellets op de ovenplaat met ovenpapier en laat ze 3 a 4 minuten bakken. Haal de Panellets van de plaat af zodra ze volledig afgekoeld zijn (om de ronde vorm te behouden) en smullen maar!!