Ontbijtje op bed

1669

Het is weer bijna Vaderdag! En waar kun je je vader nou meer mee verrassen dan een lekker ontbijtje? Oké, uitslapen, eens rustig douchen zonder schreeuwende kinderen om je heen en ontbijt op bed dat niet uit je mond gekeken wordt zijn helaas geen optie met opgroeiende kinderen in huis.

Dus voor onze papa staan er dit jaar weer gewoon kaneelbroodjes op het menu, die vindt hij nou eenmaal het lekkerste. bijkomend voordeel van dit recept is dat je door de tijd die het nodig heeft om te rijzen papa lang kunt laten uitslapen. En uiteindelijk is er genoeg om alle hongerige mondjes te vullen zodat ook papa op zijn gemak kan eten. Welliswaar nadat hij de goedbedoelde knutsels met veel verraste kreten heeft ontvangen en uitgepakt. Best lastig als je het al de hele week onder het bed of naast de kast hebt zien liggen…

Hieronder het recept dat ik meestal gebruik.

 DEEG
1 zakje gedroogde gist
125 ml warme melk
50 g suiker
90 g boter, gesmolten
1 ei
1 tl fijn zout
525-600 g bloem + extra plantaardige olie

VULLING
125 g boter, gesmolten
150 g suiker
3 el kaneel
flinke handvol gewelde rozijnen

GLAZUUR
250 g poedersuiker
4 el boter
1 tl vanille-extract

  1. Los gist op in 125 milliliter warm water en zet 5 minuten apart.
  2. Meng melk, suiker, gesmolten boter, ei en zout in een grote kom. Roer er de helft van bloem doorheen, gevolgd door het gistmengsel en resterende bloem. Kneed op een met bloem bestoven werkvlak in 5-10 minuten tot een glad, elastisch deeg.
  3. Vet een kom in met wat olie, vorm het deeg tot een bal en leg die in de kom. Dek af en laat in 1-1,5 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  4. Kneed deeg door en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit to een lap van circa 25 x 35 centimeter. Bestrijk voor de vulling de deeglap royaal met gesmolten boter. Meng suiker met kaneel en strooi over de deeglap. Verdeel de rozijnen er over. Rol het deeg vanaf een van de lange kanten op en snijd de rol in 12 gelijke stukken.
  5. Leg de kaneelbroodjes plat in het blik of de blikken. Dek af met een schone theedoek en laat 45 minuten rijzen tot de broodjes in volume verdubbeld zijn.
  6. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  7. Bak de broodjes in 25 a 30 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen in het blik.
  8. Meng intussen voor het glazuur poedersuiker, boter en vanille-extract met 3 eetlepels water. Is het glazuur te dik, voeg dan nog 1-2 eetlepels water toe. Lepel het glazuur over de broodjes