Nougat!

+ lekker recept!

2288

Lieve lezers van MjamTaart!

Een poosje geleden is het alweer, dat ik heb geblogd. Ik moet ook zeggen, de tijd is om voordat je het weet, ik kom het af en toe echt te kort! 🙂 Ik ben nog steeds bezig met allerlei dingen; mijn stuk voor de Cakeshow Istanbul – Splash competition heb ik ingestuurd, net op het nippertje!

Ik moet zeggen dat het een echt kunststuk is geworden, wat verschrikkelijk moeilijk nog niks te mogen laten zien! Het stuk voor ACADA Australie schiet gelukkig ook al aardig op, en zal ook snel ingezonden worden. Maarrr, ook hier mag ik nog niets van laten zien… o, o! Ook staan er nog wat leuke collaborations, sponsor filmpjes/vlogs/tutorials, leuke dingen voor MjamTaart op de kalender. En nog heel even en dan is de Cake & Bake show in Essen er alweer. Ook daar moet ik natuurlijk enige voorbereidingen voor treffen. Ik heb ook een klein aantal workshop/demo’s geboekt om te volgen, ik kijk er naar uit! Tussendoor bak ik natuurlijk nog lekkere dingen. Deze nougat maakte ik laatst.


Het is niet moeilijk en zo de moeite waard!

Wat heb je nodig
200 g honing (hoe donkerder de honing hoe meer smaak deze geeft aan de nougat)
250+12 g suiker
25 ml glucosestroop
85 ml water
1 eiwit
350 g geroosterde en ongepelde amandelen
25 g pistachenootjes (ongezouten)
snoeppapier (ouwel)
cakeblik

Hoe maak je het
Verwarm de oven op 160 graden. Bekleed een bakblik met vershoudfolie. Zet vellen snoeppapier (ouwel) los tegen de zijkanten aan en leg snoeppapier (ouwel) op de bodem. Verwarm de pistachenootjes en amandelen 10 minuten op een bakplaat in de oven.

Mix het eiwit en 12 gram suiker schuimig en stevig. Zet 2 pannetjes op het vuur; in de een doe je de honing en in de ander pan meng je de suiker, het water en de glucosestroop. Verwarm de honing tot  precies 125 graden en de pan met de suiker/glucosestroop en het water tot precies 140 graden . Als je de temperatuur niet juist is, zal de nougat te zacht of juist te hard worden; houd er dus een thermometer bij! Schenk de honing langzaam bij het eiwitschuim terwijl de mixer rustig door mixt. Schenk de glucosestroop er langzaam bij en laat de mixer nog zeker 5 minuten op een lage stand mixen. Je kunt even testen of het gelukt is. Neem een druppel beslag op je vinger en doe het onder koud water. Als het hard word en min of meer in stukken valt, dan is het geslaagd! Spatel nu de warme(!) noten door het beslag. Omdat de noten warm zijn zullen ze lekker knapperig blijven in de nougat. Schep uit in de cakevorm en dek de bovenkant ook af met bakpapier. Laat een nachtje in de koelkast rusten zodat je de volgende dag(en) lekker kunt smullen!

Liefs en tot de volgende keer,
Romilda