Margaret Braun

Margaret Braun is een sugar artist uit New York. Haar boek Cakewalk (2001) heeft een goud-roze cover met daarop de taart: 'Baroque in patent leather'.

1216

Gastblogger: Ria de Kleijn, www.ricake.nl

Margaret Braun heeft een kunststudie gevolgd voordat ze als cakedesigner doorbrak. Haar boek Cakewalk (2001) heeft een goud-roze cover met daarop de taart: ‘Baroque in patent leather’. Een mooi bewerkte roze-oranje geschilderde taart met gouden accenten. De kelk die je er bovenop ziet staan, zou je bijna haar signatuur kunnen noemen. Haar voorliefde voor het werken met gouden accenten zie je zowel op haar taarten, als in de luxe rand afwerking van de pagina’s van haar boek terug. Margaret vertelde dat er zoveel vraag is naar haar boek dat het weer in druk genomen gaat worden. Wanneer de herdruk verkrijgbaar is kon ze helaas nog niet vertellen. Margaret is o.a. de designer van de bruidstaart van Mariah Carry. Misschien heb je haar wel eens gezien als jurylid van het programma ‘The ultimate Cake Off’.

Tijdens het pinksterweekend van 2014 was zij eindelijk in Nederland en heb ik haar cursus gevolgd in Den Haag, op de rand van Delft, bij Mooietaartshop. Margaret met haar zwarte, opgestoken haren met daarin een shawl met korenblauwe accenten is een pittige verschijning, maar ze blijkt een zeer hartelijke en bevlogen vrouw te zijn. Ze is een cakedesigner die echt gelooft in handgemaakte kunst en niet in het wiskundig uitrekenen en voorbereiden van een taart. Haar taarten worden met de hand geschilderd en niet geairbrushed wat veel mensen denken.

Uitspraken tijdens de cursus, die haar kunstzinnige achtergrond benadrukken: “Zodra je de taart voor je hebt, is het eigenlijk geen taart meer, maar een beeldhouwwerk of een canvas” en “Het is pas een echt kunstwerk, als je er een menselijke hand in kunt zien. Het kunstwerk of de taart wordt dan gekenmerkt door een bepaalde levendigheid”. Als kunstenares denkt ze veel in beelden. Dit zie je ook in haar boek terug. Veel foto’s en schetsen en minder tekst. Ze werkt graag met elementen uit de historische architectuur, die haar taarten de indrukwekkende looks geven.

Voor de taart of cake zelf werkt ze voornamelijk met haar eigen recept voor een chocolade taart met een ganache vulling en coating, waar vervolgens de fondant over gaat. De taart kan daardoor buiten de koeling blijven en is geschikt voor transport over langere afstanden. Vorig jaar nog is een taart ingevlogen naar Venetië en vervolgens met de vrachtwagen en de boot naar de romantische trouwlocatie gebracht. Vrijwel altijd gaat ze met haar taarten mee, of het nu Italië of Honolulu is.
Haar taarten zijn nogal bewerkelijk. Haar advies aan andere cakedesigners: “Hoe moeilijk het ook is, blijf trouw aan jezelf en wring je niet in allerlei bochten, omdat een klant je vraagt iets te maken wat eigenlijk onmogelijk is. Met een lekkere cake zonder zuivelvulling kun je taarten maken zonder afhankelijk te zijn van een koeling, waardoor je langer aan een taart kunt werken.”
Haar eigen favoriete taarten uit haar boek zijn: Queen of symmetry, Baroque in patent leather en Cakewalk trough Barcelona. Als alles goed gaat hoopt ze over niet al te lange tijd weer naar Nederland te komen. Wat mij betreft is het een echte aanrader om bij Margaret Braun een cursus te volgen.