Soms moet je jezelf eens verwennen. Ik doe dat te weinig, want er zijn altijd wel belangrijkere dingen te doen. En wat is een betere verwennerij dan iets lekkers en moois te maken. Nog niet eens om het allemaal zelf op te eten, ik moet sowieso wel op de calorietjes letten… nee juist om vol trots iets voor je gezin neer te kunnen zetten. Voor de “oohs” en “aahs” van anderen, en ook op social media, want daar zet ik steevast altijd wel een foto van mijn baksels neer. Kortom: ik verwende mezelf door het volgen van twee superleuke workshops. Macarons en bollen. Bij The Cakehouse natuurlijk, daar voel ik me thuis.

Workshop Macarons

Macarons stonden al een hele poos op mijn to-do lijstje, maar ik waagde me er steeds niet aan, vanwege de wilde verhalen over hoe lastig dit mooie koekje toch is. Ik had al er al veel over gelezen, maar hoe meer ik las, hoe ongeruster ik werd. Dit koekje zou ik nooit kunnen maken!

Maar toen kwam in het taartwinkeltje van Rita deze workshop voorbij. Ze had in de maanden daarvoor regelmatig de mooiste macarons op Facebook gepost. Ze was duidelijk in de ban van dit koekje. De kneepjes had ze geleerd van Lindsay Coutteau, topper in de macaron wereld. Je hebt vast al creaties van haar gezien. Zo mooi! Dus toen Rita dit koekje uit Frankrijk als workshop aanbood, twijfelde ik geen moment. Dít was mijn kans om het te leren… en ik gooide alle wilde verhalen over een moeilijk koekje weg uit mijn brein.

Op 17 november was het dan zover. Met een klein groepje gingen we aan de slag. We gingen de macaron volgens de Franse methode maken. Geen mix, maar volgens het recept van Lindsay. De mixers draaiden. Kleurstof werd uit de tube geknepen, niet teveel natuurlijk. Met onze neus zaten we zowat in de mixer, want je wilt het proces nauw volgen. Precies afgewogen hoeveelheden eiwit, amandelmeel en poedersuiker vormden het beslag voor de perfecte macaron.

In de oven @The Cakehouse

Er zijn wel een aantal aandachtspunten. Zo moeten je materialen vetvrij zijn. De merengue moet stijf, maar niet té stijf zijn. Je ‘vouwt’ met een spatel de amandelmix onder de merengue. Ook weer niet te lang, maar wel moet het goed gemengd zijn. Dan aai je het beslag nog (ja echt!). Vervolgens spuit je dotjes op een macaronmat. Ook nu zit je er weer met je neus bovenop, want met een prikkertje controleer je of er nog luchtbellen zijn. En je mist geheid een belletje die dan in de oven tot een krater leidt. Whaaa!

En dan… je hebt nu het perfecte beslag, perfect opgespoten en alle luchtbellen er uit. Dan ga je bakken. Je moet bij dit koekje jouw oven echt leren kennen, de geadviseerde temperaturen en tijden kunnen niet goed werken in jouw oven, dus uitproberen is het belangrijkste advies. Luchtvochtigheid heeft invloed, een sterke ventilator in je oven heeft invloed. Zijn die wilde verhalen over hoe moeilijk de macaron is dan toch waar? Het klinkt erger dan het is, je moet gewoon goed kijken wat er gebeurt en bijsturen waar mogelijk.

Vóór het vullen en decoreren @The Cakehouse

Ik was zo blij met mijn macarons, ze waren zo mooi geworden. En dat voor de eerste keer. De reacties op social media waren overweldigend. Ik voelde me bijna een professionele bakker. Maar nu moet ik ze thuis nog eens opnieuw proberen, kijken of ik het ook zonder toeziend oog van Rita kan.

Veel mensen vroegen wat mijn tips zijn voor zulke mooie macarons. Mijn belangrijkste advies is: verwen jezelf met een macaronworkshop! En vooral: durf!

Workshop Bollen

Bij deze workshop gingen we drie elegante Engelse bollen maken. Hoe maak je de perfecte ronde bal? Op 24 november werden we uitgedaagd om mooie kunstwerkjes te maken van cake. Twee halve cake-balletjes worden tegen elkaar gelijmd met crème, nadat je wat marmelade als vulling hebt gebruikt. Ze leken op dat moment nog allesbehalve rond. De mijne waren net van die Kinder Überraschung eieren. Ik had mijn twijfels of dat nog goed ging komen.

Nadat deze bollen in de koelkast opgesteven waren, kwam er een dun laagje ganache om. Met je handen rolde je de bollen, waarna ze terug de koelkast ingingen. Vervolgens kwam er een laagje marsepein over, die je ook weer met je handen om de bol rolde. Door de marsepein werden de bollen al meer echte bollen. En daaroverheen nog een laagje fondant. Het klinkt wat veel allemaal wat er op en om gaat, maar je hebt het nodig om de perfecte bol te krijgen. Al ben ik ook wel een tikkeltje eigenwijs en ik denk dat ik het ook eens ga proberen met wat minder, want het is zo wel een machtig gebakje.

Nadat alles er op zit, kun je beginnen met decoreren. Leef je uit met Royal icing, kleine roosjes en andere bloemetjes, dust met een mooi glittertje en je hebt prachtige gebakjes waarmee je hoge ogen scoort. Ik was blij dat het toch nog goed gekomen was met mijn bollen. En wat was het weer gezellig. Zo’n workshop is echt een verwennerij voor mij, even helemaal in mijn eigen bubbel leren en creëren.

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb om ook eens een workshop ergens te volgen, je leert zo ontzettend veel, en bovenal het is ook erg leuk om te doen. Ik zeg: Doen!

Voor dat ik naar huis ging, kocht ik nog wat benodigdheden om verder te kunnen met de verrassingsdoos. Nu maar hopen dat er met de drukke decembermaand in het vooruitzicht nog wat tijd overblijft om daar mee aan de slag te gaan.

Hopelijk tot snel weer!

Bianca

Bianca’s Bakery