Koekjes decoreren

471

Simone, ook wel de koekwaus, leert je op zaterdag 17 en zondag 18 september op de MjamTaart Cake & Bake Experience hoe je koekjes moet decoreren. Oefen alvast met het maken van deze schattige herfstkoekjes.

Recept: Vanillekoekjes

30 stuks

Ingrediënten
250 g boter, op kamertemperatuur
150 g poedersuiker
2 tl vanille extract
1 ei
450 g (patisserie)bloem
1/2 tl zout
handmixer of keukenmachine met deeghaak
plasticfolie
deegroller
bakpapier
uitrollatjes van 0,5 cm dik

Bereidingswijze 

 1. Meng de boter, poedersuiker en vanille extract Met een handmixer of in een keukenmachine met deeghaak kort tot een romig mengsel.
 2. Voeg het ei toe en mix het geheel nog eens goed door.
 3. Voeg de bloem en het zout toe (met de hand) of mix (in een keukenmachine met deeghaak) tot een mooi egaal en samenhangend deeg
 4. Strooi wat bloemen (1 eetlepel) op tafel en rol het deeg uit tot een lap van 1-2 cm dik en verpak het in plasticfolie.
 5. Leg het deeg (minimaal) 2 uur in de koelkast voor gebruik.
 6. Rol het gekoelde deeg met een deegroller uit tussen twee vellen bakpapier. Gebruik voor het uitrollen twee uitrollatjes van ongeveer 0,5 cm dik. Zo worden de koekjes allemaal mooi gelijkmatig en even dik.
 7. Steek de koekjes uit met behulp van cookiecutters
 8. Leg de koekjes op bakpapier op een bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten op 160°C.
 9. Laat de koekjes eerst 10 minuten op de bakplaat liggen, voordat je ze verplaatst naar een rooster. Laat de koekjes volledig afkoelen.

Basisrecept: Royal Icing 

Ingrediënten
1 kg poedersuiker
5 el meringuepoeder
1 tl wijnsteenzuur (Cream of tartar) of 1 tl citroensap
water
1 el light corn syrup (optioneel)
keukenmachine

Bereidingswijze 

 1. Gebruik een extra fijne zeef voor zeven van de poedersuiker, het meringuepoeder en het wijnsteenzuur in de mengkom van je keukenmachine en mix met de menghaak op de laagste stand de droge ingrediënten even goed door elkaar.
 2. Voeg langzaam heel kleine scheutjes water toe. Het mengsel zal eerst klonterig worden. Blijf druppelsgewijs water toevoegen. Het mengsel zal samenhangend worden en deels loslaten van de wand van de kom. Voeg druppelsgewijs nog wat water toe tot het mengsel zich weer gaat hechten aan de mengkom
 3. Laat de mixer nog circa 2 minuten doordraaien en voeg eventueel nog een klein beetje water toe, totdat er een mooie dikke egale pasta ontstaat met een glanzende witte kleur.
 4. Mix altijd alleen op de laagste stand en zo kort mogelijk zodat er niet te veel lucht in de icing komt. Wanneer je klaar bent zouden pieken icing recht op moeten blijven staan.

Royal Icing verdunnen 

Voor het versieren van de koekjes met royal icing gebruik je meestal drie verschillende diktes:

Stevige icing: voor bloemetjes, blaadjes en sierrandjes.
Medium icing: voor dunne lijntjes, kleine details en tekst.
Vloeibare icing: voor het invullen van oppervlaktes.

Bereidingswijze 

 1. Meng eerst stevige icing in gewenste hoeveelheid en kleur
 2. Voeg druppelsgewijs water toe tot de gewenste dikte: stevig, medium of vloeibaar.

Tuturial: Herfstkoekjes decoreren

Recepten en tuturial van Simone Hanlon.

Leer nog meer op het gebied van bakken op de MjamTaart Cake & Bake Experience. De vierde editie van de MjamTaart Cake & Bake Experience vindt plaats op 17 en 18 september in de broodfabriek in Rijswijk. Ga voor meer informatie en tickets naar mjamtaartexperience.nl