Koekjes bakken

Linda Stolk besluit met druilerig weer koekjes te gaan bakken met zoonlief en zijn vriendje. Dat pakt iets anders uit dan gedacht, maar uiteindelijk gaan ze samen koekjes bakken.

2018

Door Linda Stolk– Druilerig weer, de lente is nog in geen velden of wegen te bekennen en zoonlief neemt vanmiddag een vriendje mee uit school. Dat kan maar één ding betekenen; ik moet ze de hele middag binnen zoet houden… dus koekjes bakken!

Vraag me niet waarom, maar op de een of andere reden wil ik bijna altijd een nieuw deegrecept uitproberen. Soms pakt dat positief uit, maar vaker zit ik met een plaat vol zwartgeblakerd, keiharde koekjes die met bakpapier en al zo de pedaalemmer in worden geschoven. Vandaag kwam ik na wat googelen uit op het onderstaande recept, wat heel goed uit de verf (of eigenlijk oven) kwam.

Maar goed, terug naar vrijdagmiddag. Deeg gemaakt, opgeruimd, kinderen uit school gehaald. En met nog maar net hun onverantwoorde snoep en een beker limonade achter hun kiezen wilde ik de heren verrassen met het heugelijke feit dat we koekjes gingen bakken.

In mijn optiek zou dat door de engelachtige knulletjes met luid gejuich worden ontvangen waarna ze een (niet al te rumoerig) rondedansje zouden doen en alvast keurig om de beurt hun handjes zouden gaan wassen.

De harde waarheid was dat twee smoezelige knullen met flink wat zand onder hun schoenen in koor riepen ‘daar hebben wij geen zin in, wij gaan boven met de treinbaan spelen…’

Snap je dat nou? Blijkbaar is mijn beeld enigszins gekleurd doordat ik zelf wel iedere dag zou willen bakken, en uiteraard eten.

De bal deeg bleef dus mooi in de koelkast liggen tot de zaterdagmiddag erna, toen zoonlief wel zin had om met mama mee te doen. Had hij geen zin gehad was ik waarschijnlijk gewoon zelf aan de slag gegaan. Omdat onze kleinste zoon een nachtje bij opa en oma mocht logeren hadden we meteen een leuke bestemming voor een aantal van de koekjes. Als bedankje voor de wellicht wat korte nachtrust konden ze dan de dag er na mee naar opa en oma.

Nadat ik wat leuke uitstekers had uitgezocht, mijn aanrecht had bestrooid met bloem en de bakplaat bekleed had met bakpapier ontstond er wat lichte irritatie. Heb je wel eens gemerkt dat kinderen behoorlijk impulsief handelen, en dat ze dat altijd doen als je net een mooie lap deeg hebt uitgerold?! Nog voor ik kon zeggen netjes aan de rand van het deeg beginnen zat er al een paashaas uitsteker midden in mijn lap deeg. Die werd er vervolgens uit gepulkt terwijl de oren nog in de vorm bleven steken. Zucht, laat het los. Lekker laten klooien. Dat zou mijn nieuwe mantra kunnen worden! Ik weet dat dat het allerleukste is, maar waarom moet alles nou zo onhandig?

Na een minuut of tien knoeien, proeven en porren in het deeg hadden we gelukkig wel een plaat vol misvormde koekjes. De leukste waren de grote ovalen waar zoon zelf met kleine lettervormpjes OPA en OMA uit had gestoken. Dat zouden de pronkstukken worden in het doosje dat hij dan morgen zelf kon overhandigen. Restte alleen nog het bakken en afkoelen. Waarna ik die twee koekjes met uiterste zorg en precisie helemaal bovenaan op de schaal legde om af te koelen. Inmiddels kwam papa eens polshoogte nemen in de keuken. Zoonlief liet hem de koekjes zien en overhandigde trots een paashaasje met drie oren en wat leek op twee staarten. Zelf pakte hij nog voor ik me om kon draaien om te kijken de OMA-koek en nam er smakelijk een flinke hap van… zucht, vast voor een heleboel moeders herkenbaar.

Kijk voor meer leuke verhalen en recepten op de website van Linda Stolk.

Recept: Basis koekjesdeeg voor uitsteken vormpjes

Ingrediënten:

– 225 gram gezouten roomboter, koud in kleine blokjes
– 140 gram suiker
– 1 eigeel
– 2 theelepels vanille extract
– 280 gram bloem
– snuf zout

Bereiding:

– Meng de suiker met de boter met je keukenmachine (of kloppers).
– Voeg het eigeel en vanille extract toe en meng tot een gladde massa ontstaat.
– Voeg bloem en snuf zout toe tot je een zeer grof kruim krijgt.
– Haal het deeg uit de kom. Kneed het tot een bol, pak die in keukenfolie en leg 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Zet een bakplaat klaar en leg daarop een laagje bakpapier.
– Bestuif je werkblad en deegroller met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikke plak.
– Steek de gewenste koekjes uit en leg ze op de bakplaat.
– Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes 10 minuten. Keer de bakplaat halverwege even om om de koekjes mooi gelijkmatig te garen.
– Laat de koekjes afkoelen en…….aanvallen maar!

Bron van het recept