Koek en Gebak

Dit boek vraagt erom geopend te worden! De gerechten zijn heel realistisch gefotografeerd op stevig papier, waardoor het boek een robuuste uitstraling heeft. In het voorwoord geeft de auteur aan, naast koken en bakken, een passie voor design te hebben en dat is terug te zien in de lay-out.

1613

Door Mariëlle Cornelissen – De auteur is van oorsprong een Finse, dit kun je herkennen in de recepten, haar recepten zijn “ongecompliceerd en eerlijk”. Het boek blijft niet heel makkelijk openliggen, maar verder waren er voor mij weinig nadelen.

De opzet van het boek is heel duidelijk, te beginnen met een persoonlijk voorwoord van de schrijfster met daarbij foto’s. Bij de recepten staat regelmatig een persoonlijke noot, waardoor de recepten meer gaan leven. Het boek is onderverdeeld in de categorieën: Brood, Hartig gebak, Cakes, Gebakjes en broodjes, Taarten en koekjes. Achterin vindt men de index met daarachter nog een lijstje met bijzondere kookwinkels in Nederland en België.

Er zijn zesenzestig recepten, waarvan vier basisdeegrecepten en enkele recepten die te bereiden zijn met een bakrecept uit het boek. De recepten zijn heel gevarieerd, zowel qua complexiteit als qua ingrediënten. Bijzondere broodjes, maar ook een eenvoudig roggebrood, of crackers. Verschillende hartige taarten en bijzondere broodjes gebaseerd op vier basisdeegrecepten. Ook de zoete recepten zijn zeer gevarieerd, zoals een eenvoudig appeltaartje met volkorenmeel of prachtige bosvruchtengebakjes met slagroom. Door de grote variëteit zijn de recepten geschikt voor allerlei gelegenheden en leeftijden.

De recepten worden stap voor stap beschreven en alle ingrediënten en benodigdheden worden duidelijk vermeld. Een groot deel van de recepten bestaat uit standaard ingrediënten en keukenbenodigdheden. Al met al een ‘familiekookboek’, dat ook geschikt is voor mensen, die houden van pure ingrediënten en gebak zonder allerlei zoete toevoegingen.

Nadat ik het boek met veel plezier had gelezen en bekeken was het tijd om aan de slag te test_Koek en gebakgaan. Het was nog een lastige keuze, maar omdat ik geen bezoek verwachtte leken de “Lepelkoekjes met jam” me een geschikt recept. Het recept is erg duidelijk beschreven en vrij snel te maken. De hoeveelheden zijn goed aan te passen, dit is handig voor als je maar enkele koekjes wilt maken. Er wordt niet aangegeven hoe groot en dik de deegrondjes gemaakt moeten worden. Die van mij waren in vergelijking met die op de foto wat dunner en bruiner, en daardoor ook wat kwetsbaarder. De smaak was echter goed en ik kon er gelijk van gaan genieten.

Na deze geslaagde koekjes ben ik zeker van plan nog eens wat te bakken uit dit boek.


Titel: Koek en Gebak
Ondertitel: Zoet en hartig
Auteur: Miisa Mink
Uitgever: Good Cook Publishing
ISBN: 978-94-6143-027-4
Aantal pagina’s: 143
Aantal recepten: 66
Taal: Nederlands
Verkrijgbare talen: Engels en Nederlands
Adviesprijs: € 19,95
Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot uitdagend