Heel Holland Bakt Vegan

1944

Een aantal jaar geleden werd Imre Konings, patissier en veganist, lid van een algemene Facebookgroep die zich richt op een veganistische levensstijl. Onderwerpen zoals activisme, milieu en veganistisch koken kwamen veel voorbij, maar de veganistische bakrecepten ontbraken. Daarom richtte Imre begin 2016 een aparte Facebookgroep op: Heel Holland Bakt Vegan. Deze Facebookgroep blijft groeien en leden van de groep delen er tips, tricks en bakrecepten met elkaar.

Op mjamtaart.nl delen we drie vegan recepten uit de Facebookgroep van Imre: chocolademousse, schuimpjes en hazelnootschuimgebakjes.  Deze drie recepten zijn allemaal op basis van aquafaba: het vocht van geweekte kikkererwten. Als je een blikje of pot kikkererwten koopt, zit hier vocht bij. ‘Magisch spul’, zoals Imre dit verwoord, en het werkt bijna identiek aan eiwit. Je kan het opkloppen en het wordt net zo’n witte schuimige substantie zoals je het van eiwit gewend bent. Aquafaba kun je ook bakken. De smaak van de kikkererwten is zeer licht te proeven als je er suiker aan toevoegt, maar zodra je er een smaakje bij doet, proef je hier niks meer van! Het werkt dus hetzelfde als eiwit, wat zorgt dat alles vetvrij is. Het is wel een wat instabieler product, waardoor je het langer moet kloppen. Dit duurt ongeveer 15 minuten, het beste is daarom om dit met een handmixer of staande mixer met klopper(s) te doen. Nieuwsgierig? Bekijk de recepten!