Halloween collaboration 2017

Een samenwerking van taartdecorateurs

1598

Er kwam een hele poos geleden de mogelijkheid om deel te nemen aan een collaboratie voorbij op Facebook. Het was ergens begin september. Ik aarzelde deze keer geen moment. Het betrof de Halloween collaboration. Dat is een samenwerking tussen taartdecorateurs in het hele land. Rondom een thema wordt dan door iedereen een mooi werkstuk gemaakt. Je maakt er foto’s van en stuurt die in. Je werkstuk mag dus gewoon op je eigen kast blijven staan (of je eet ‘m op als je niet op een dummy werkt). Op de dag dat de release is afgesproken wordt alles tegelijk online gezet.

Creativiteit

Het is dé gelegenheid om je creativiteit volledig te ontrollen, nieuwe dingen uit te proberen. Het is jezelf verwennen met het plezier en de fun van iets neerzetten dat je anders misschien niet zo snel zou maken. Je geeft jezelf leermomenten die onbetaalbaar zijn. Ik vind het heerlijk!

GeheimhoudingHalloween collaboration 2017

Op het moment dat ik me ingeschreven had, werd ik toegevoegd aan een geheime Facebookpagina. Alleen deelnemers mogen op die pagina. Je praat er met anderen, ziet sneak previews voorbij komen. Je ontdekt dat anderen net zo goed als jezelf worstelen met sommige onderdelen van hun ontwerp, dat niet alles van een leien dakje gaat. Het biedt steun en verhoogt de vreugde van het creëren. Maar je mag op je eigen pagina nog niets verklappen, mondje dicht dus! Het geheimhouden en de (toch altijd weer snel) naderende releasedatum maakt zo’n collab ook spannend.

Plan maken

Ik begin altijd in mijn hoofd met ideeën te rangschikken, langzaam vormt zich een globaal beeld van wat ik wil maken. Eigenlijk duurt dat proces nog het langste. Dan ga ik tekenen, wat in mijn hoofd zat, komt op papier. Daar schaaf ik af en toe nog wat aan. Ik denk ook altijd dat ik het niet ga redden qua tijd, maar als het ontwerp er eenmaal is, dan gaat het redelijk snel.

Enge bomen toch niet zo eng

Halloween collaboration 2017
“enge” bomen

In mijn Halloween werkstuk wilde ik “enge” bomen, maar niet té eng….dat is niet zo mijn ding. Dieprode rozen, met een zwart randje en zwarte blaadjes en een spinnenweb mochten ook niet ontbreken. En een pompoentje her en der, dat hoort gewoon bij Halloween. De rozen waren meteen een goede oefening, want ik was op dat moment ook bezig met de cursus PME Sugarflowers. Ik wilde ook een soort van mos langs de rand naar beneden laten hangen, hoe ging ik dat aanpakken?

 

 

En dan makenHalloween collaboration 2017

De bomen heb ik gemaakt vanuit een basis van wire (omwikkeld met bloementape), dat ik in de juiste vorm had samengebonden en gebogen. Fondant maakte er echte armen en benen van. Toen het droog was, heb ik het geverfd, zodat het bruin ging leven. De enge bomen werden niet zo heel eng, mijn dochter vond ze zelfs schattig.

Het hangende mos was een flink klusje. Het is ook gemaakt op wire. Ik heb kleine bloemetjes uitgestoken uit groen fondant, de blaadjes iets dunner gemaakt met de ball-tool. De bloemetjes werden achter elkaar, gestapeld zeg maar, op de draad geprikt. Het draad kon ik iets buigen, zodat het mooi over de rand viel. Zo kreeg ik het hangende mos voor elkaar. Ik was er tevreden mee, al heb ik minder hangend mos gemaakt dan ik oorspronkelijk wilde. En achteraf ontdekte ik dat het onderbord vergeten was te bekleden…stom van me, maar het zag er gelukkig niet verkeerd uit.

Halloween collaboration 2017
Banner die iedereen op Facebook plaatste

Release

En toen was ineens, sneller dan gepland, de releasedatum daar. Alles tegelijk kwam online. Een explosie van prachtige Halloween werkstukken, en mijn stuk stond daarbij. Je kunt er zelfs een leuk filmpje van bekijken op YouTube. Je voelt de adrenaline door je aderen stromen als je het voorbij ziet komen. Probeer het ok eens, echt, dan begrijp je wat ik bedoel! Doe je ook mee een volgende keer?

Bianca Smeets

Bianca’s Bakery