Grootouders

Oooooooma...mijn lieve oooooooma...oooooooma mijn lieve ohooooooma...oma's aan de top...het feesten kan niet op...met oma's aan de top!!!

1375

Er zingt een klein stemmetje mee met de cd van K3 die door de kamer schalt. Het meisje van 4 zingt net even een toonladdertje te hoog, maar misschien maakt dat het geheel juist lief. Ze zingt vanuit haar tenen, vol overgave en of het mooi klinkt, wat maakt het uit!

Mijn dochter Dominique heeft 1 opa en 2 oma’s. Een luxe met helaas één groot nadeel: wij wonen op 2 uur vliegen van de grootouders. Aan de andere kant maakt dat de momenten dat ze elkaar wél zien intensiever en extra bijzonder.

Gedurende een groot deel van mijn jeugd heb ik 2 opa’s en 2 oma’s gehad. Opa en oma ‘Pijp’ (mijn opa rookte pijp) en opa en oma ‘Coco’ (zo heette hun hondje). Ze woonden allemaal op fietsafstand. Elke opa en elke oma was uniek en zo ook de herinneringen aan hen. Nu ben ik 30 en heb ik nog één oma (oma Coco). Dit lieve kleine omaatje hoopt op 10 februari van dit jaar 86 jaar te worden en daar ben ik samen met mijn dochter bij.

Een groot deel van mijn herinneringen aan opa en oma Coco zijn gerelateerd aan lekker eten. Opa en oma Coco hebben hun wortels in Indonesie en dat is geen straf kan ik je zeggen. Tot een aantal jaar geleden kookte mijn oma altijd voor mij op mijn verjaardag en hoewel gele rijst alleen voor ‘bijzondere leeftijden en gelegenheden’ is, bestelde ik steevast gele rijst, kokosballetjes, sambal goreng boontjes, kippetjes en kroepoek…heel veel kroepoek in alle kleuren van de regenboog. Nooit zal ik de kroepoek ton bij hun thuis vergeten, die ik bij elk bezoekje aan hen samen met mijn opa leegsnoepte. Mijn oma maakt nog steeds de lekkerste frikadel jagung (maiskoekjes) en we worden zelfs nu we in Spanje wonen nog regelmatig verwend met risolles, lumper en pangsit goreng. Helaas laat de leeftijd van mijn oma het niet meer toe om een grote rijsttafel te maken voor haar eigen verjaardagsgezelschap, maar dat zal het feest er niet minder op maken. Daarbij heb ik de recepten van mijn overgrootmoeder in mijn eigen kookboek zitten en neem ik uiteindelijk graag het stokje over om anderen van deze heerlijke gerechten te laten genieten.

Het onderstaande recept is er één van. Het leuke aan dit recept is dat waarschijnlijk elke taartenbakster die de site van MjamTaart! volgt en deze blogs leest onderstaande ingrediënten standaard in de kast heeft staan. Wederom leuk om op een woensdagmiddag of in het weekend met de kinderen te maken. De vrolijke kleuren zal de kleintjes aanspreken, het gemak waar het mee gemaakt kan worden zal de ouders tevreden stellen en het eindresultaat zal hopelijk beiden blij maken.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Kirsten van Bekkum

Kue Mangkok

(gestoomde kokoscakejes)

Benodigdheden

 • 500 g zelfrijzend bakmeel
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 2 x 140 g geraspte kokos
 • 6 dl koolzuurhoudend bronwater
 • een snufje zout
 • 280 g witte basterdsuiker
 • voedingsmiddelenkleurstog
 • water
 • 13 kleine schaaltjes of kopjes
 • 2 schalen
 • elektrische stomer of stoompan

Meng alle ingredienten (behalve de kleurstoffen en 1×140 gram kokos) goed door elkaar en verdeel dit mengsel over twee schalen.

Doe in de ene schaal een paar druppels kleurgel (bijvoorbeeld roze) en in de andere schaal een paar druppels kleurstof van een andere kleur. Roer deze door het mengsel.

Spoel de schaaltjes/kopjes om met koud water, droog ze af en giet ze vol met het mengsel.

Verwarm een stomer ongeveer 10 min. voor, zet de kopjes in de voorverwarmde stomer en stoom de koeken gaar in ongeveer 45 minuten.

De koeken moeten opspringen als een bloem zoals op de foto. Gebruik de rest van de kokos om op de cakejes te strooien.