Great British Bake Off en Heel Holland Bakt

Ik kan bijna niet meer wachten, gelukkig komen we in de buurt: woensdag 5 augustus begint the Great British Bake Off! Al jaren mijn favoriete programma en dankzij hun Facebookpagina kom ik al helemaal in de stemming! En een maand later (6 september) begint dan ook nog Heel Holland Bakt! Blijer kun je me niet maken.

1447

Door Michelle de Koning- Het praten over bakken, over taarten en koekjes; de historische filmpjes; de grapjes; het quasi bakken-net-niet-serieus-nemen; ik vind het allemaal heerlijk. En vorig jaar hadden ze op de BBC ook nog een terugblik-programma: An extra slice. Waarin ze met de afvaller napraatten en het publiek eigen baksels meebracht. Hopelijk doen ze dat dit jaar weer, want er kan mij niet genoeg gebakken – en gepraat over bakken – worden.

John Whaite
Die programma’s geven me ook altijd inspiratie om zelf weer meer uit te proberen en te leren. Want ik zie vaak dingen voorbij komen die ik nog niet eerder geprobeerd heb. Soms denk ik wel: laat maar (Dobos torta) maar vaak wil ik meer weten en het zelf ook kunnen. Ook daarom heb ik afgelopen november een dag cursus gevolgd bij een GBBO-winnaar: John Whaite. In m’n eentje twee dagen naar Engeland en een dag cursus krijgen met allemaal andere GBBO-fans, waaronder één andere Nederlandse! Scones, madeleines, kletskoppen en gebakjes met passion fruit curd, ik heb me super vermaakt en veel geleerd. En John Whaite gezien, dat was ook een belangrijk onderdeel!

Zijn de Engelsen beter?
Tot nu toe moet ik wel zeggen dat de GBBO meer inspiratie geeft dan HHB. De twee Nederlandse winnaars Rutger en Menno waren echt supergoed, maar de andere deelnemers doen vooralsnog een beetje onder voor de Britse bakkers vind ik. Daar heb ik het wel eens met een bakker bij Zeelandia over gehad. Volgens hem komt het omdat ze in Groot-Brittannië meer opgroeien met zelf bakken. Wij Nederlanders gaan vaker naar de banketbakker, was zijn stelling. Dat lijkt me een plausibele verklaring. Maar toch lopen ook hier hele goede thuisbakkers rond denk ik. Dus ik hoop dat het niveau van seizoen 3 meer op de GBBO gaat lijken. Maar zelfs als dat niet gebeurd: ik ga sowieso kijken en genieten! Nog maar een weekje wachten…