Glanzende juweeltjes

De toepassing van de mini gemma van Silikomart en het gebruik van een kant en klare glaze.

4606
Met de Mini Gemma mould van Silikomart en de kant-en-klare-mirror glaze maakte ik deze keer yoghurtmousse gebakjes, met een kern van frambozencoulis en Bastogne kruimel. Gemma betekent edelsteen of juweel in het Italiaans, vandaar de glanzende juweeltjes. 

De zomer is voorbij, snel aan de slag

De zomer is voorbij, wat was het heet…té heet voor taartenbakkers. Zeker als je (zoals ik) geen gekoelde ruimte hebt. Ik liep met een wijde boog om mijn oven heen, geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om die aan te zetten. Al moest ik er toch één keer aan geloven, want ik zou een jungletaart maken voor Vince. Toen ben ik maar heel vroeg opgestaan om te bakken.

Maar nu….kinderen zijn weer naar school en het begon ook wel weer heel erg te kriebelen om wat te gaan maken. En ik had nog die geweldige doos vol met producten om uit te proberen, snel weer aan de slag dus.

Mini Gemma met mirror glaze

Uit de doos nam ik deze keer de Mini Gemma mould en het potje kant en klare Mirror Glaze, beide van Silikomart. Het ziet er veelbelovend uit.

Ik besluit om een yoghurtmousse te maken, met een kern van bastognekruimel en frambozencoulis. Verderop lees je het recept, even naar beneden scrollen dus.

Wat vond ik er van?

Wat betreft de Mini Gemma mould van Silikomart kan ik alleen maar vol lof zijn, wat kwamen de gebakjes er prachtig uit. Eerlijk gezegd vond ik ze zelfs zónder glaze mooier dan mét. De mould is geschikt voor oven, koelkast en vriezer. Het kan temperaturen van -60 tot +230 graden aan. Ik ga hem zeker ook eens in de oven gebruiken!

En dan de kant-en-klare mirror glaze. Het lijkt zo gemakkelijk…even opwarmen, doorroeren en klaar….en dat was het eigenlijk ook.

Wel opletten tijdens het verwarmen, want 37 graden heeft het heel snel bereikt. Het kleuren ging ook eenvoudig. De geur vond ik zelf niet zo lekker, maar de smaak was heel neutraal….geen smaak eigenlijk. Nu vraag ik me gelijk af of je misschien ook een smaakstof kunt toevoegen? Na het aanbrengen op het gebak nam het de geur aan van de fambozenmousse… het voegt dus geen geur of smaak toe aan je bereiding, en dat wil je ook niet…je wilt alleen een mooie glans. En dat is gelukt!

Het potje van 225 gram moet voldoende zijn om een taart van 30 cm doorsnede en 5 cm hoog te kunnen glaceren. Daarom dacht ik ook dat ik met de mini’s met de helft genoeg zou hebben, toch had ik ook hier het hele potje nodig.

Ik heb nog een potje glaze (met glitter) in de doos zitten…en ga deze dan toch maar eens proberen op een taart van het genoemde formaat. Of dat lukt, dat laat ik jullie nog weten. Een heel klein beetje (zelf gekleurde) glaze bleef over. Dit heb ik in de koelkast gezet om over een paar dagen te kijken of het nog te gebruiken is.

Kortom: het was weer een mooie ervaring en ben fan geworden van deze mould van Silikomart, maar ook de glaze stelde mij niet teleur. Is een kant-en-klare mirror glaze mogelijk? Jazeker! En om met de woorden van Ksenia Penkina op de website van Silikomart te eindigen: “Everyone has the chance to create something special”….

Hieronder volgt nog het recept van de glanzende juweeltjes, ze zijn zo lekker!

Recept Frambozen-yoghurtmousse gebakjes mét mirror glaze

Dag 1

Ingrediënten voor de kern:
250 g (diepvries) frambozen
50 g suiker
2 el water

160 g Bastognekoekjes
50 g roomboter
1 el frambozenjam

50 g pure chocolade
10 g hazelnoten fijngehakt

Extra nodig: een mini cupcake bakvorm

Bereiding:
Maak eerst de frambozencoulis. Doe hiervoor de frambozen, de suiker en het water in een pannetje en laat het ca. 2 minuten koken. Druk dan de frambozen door een zeef, zodat die vervelende pitjes niet in je coulis terecht komen. Schep in elk vakje van je cupcakevorm een laagje en zorg dat je ca. 75 ml van de coulis overhoudt. Zet de cupcaketray voor een uurtje in de vriezer. het restje coulis zet je tot gebruik in de koelkast, afgedekt met een stukje huishoudfolie.

Smelt vervolgens tweederde van de chocolade au bain marie. Haal van het vuur en roer de rest van de chocolade erdoor. Roer goed door. Schep de fijngehakte hazelnoten erdoor. Verdeel het over de bevroren coulis en zet het geheel terug in de vriezer. Een kwartiertje volstaat.

Maak ondertussen de bastognekruimel: Maak de bastognekoekjes fijn, smelt de boter. Roer de gestampte koekjes door de boter samen met een eetlepel frambozenjam. Verdeel de koekjesbodem over de “cupcakejes” en zet terug in de vriezer.

Dag 2

De volgende dag ga je verder met het maken van de yoghurtmousse….
Ingrediënten voor de mousse:
500 g volle Griekse yoghurt
sap van een halve sinaasappel
6 blaadjes gelatine
2 el suiker
1 tl vanille-extract
1 zakje klop-klop
80 ml water
het restje frambozencoulis

Bereiding:
Haal eerst de frambozen/Bastogne kernen uit de cupcakevorm en zet ze weer terug in de vriezer tot gebruik.

Meng de yoghurt, sinaasappelsap, suiker en vanille met een garde. Klop in een andere kom de Klop-Klop samen met 80 ml water in 3 minuten op tot een stevige slagroom. Week de gelatineblaadjes in water en verwarm het met aanhangend vocht op het vuur tot de gelatineblaadjes gesmolten zijn. Giet de gelatine in een straaltje bij het yoghurtmengsel, ondertussen klop je met de garde op de laagste stand zodat de gelatine goed opgenomen wordt door de massa. Spatel nu de slagroom er door tot een mooie homogene massa.

Neem éénderde van de mousse apart en voeg aan het resterende deel de helft van je frambozencoulis (restje dat je overgehouden had). Goed doorspatelen. Dan verdeel je de massa in twee en in één helft doe je de rest van je coulis, wederom goed doorspatelen. Zo krijg je 3 kleuren mousse: wit-lichtroze en donkerder roze.

Schep van elke kleur een lepeltje in de Mini Gemma mould van Silikomart. Elke vormpje is nu voor ongeveer de helft gevuld. Neem de kernen uit de diepvries en druk er één in de mousse van elk vakje van de Mini Gemma mould. Vul verder af met de 3 kleuren mousse. Dek af met huishoudfolie en zet het terug in de diepvries. Voor vandaag ben je klaar.

Dag 3

Haal de frambozenmousse gebakjes uit de Silikomart mould en zet ze nog even terug in de diepvries.

Benodigdheden:
Mirror Glaze van Silikomart, potje van 225 gram, kleurloos
Kleurstof (roze van Progel, Rainbow dust)

Verwarm de kant-en-klare mirror glaze  tot 37 graden. Voeg een klein beetje kleurstof toe en spatel het geheel goed door. Let op met het verwarmen van de glaze, die is heel snel op een temperatuur van 37 graden…ik was er al overheen en moest toen wachten tot ie weer wat afgekoeld was.

Zet de Mini Gemma’s op een rooster op een platte schaal. Giet de glaze over je gebakjes heen, het overtollige drupt in de schaal onder het rooster.

Tip 1: verwarm het hele potje. Ik dacht dat voor de 6 gemma’s de helft wel zou volstaan, maar dat was dus niet zo, waardoor ik alsnog de rest moest verwarmen. Daarom kreeg ik het waarschijnlijk niet helemaal gelijkmatig verdeelt.

Tip 2: Als het uitgedrupt is, til dan je gebakjes op en strijk aan de onderkant even af met een spateltje voor een strakkere afwerking. Ook dit was ik zelf vergeten.

Veel plezier met het zelf maken van deze gebakjes. Tot de volgende keer,

Bianca