Glanzende cacaogelei

Soms wil je iets uitproberen omdat het zo mooi uitziet. Dat had ik met de cacaogelei die Rudolph van Veen op 24Kitchen gemaakt had op de chocolade-fruittaart in zijn programma Rudolph’s Little Bakery.

3735

Door Bianca Smeets – Dat is het programma waar hij samen met een kind een mooie taart maakt. Ik moet toegeven dat ik veel naar 24Kitchen kijk. En soms maak ik wat na. Gelukkig staan alle recepten op hun site. In ieder geval ging het mij nu om die geweldig mooie glanzende gelei…..díe wilde ik ook maken.

Deze week moest ik voor een kennis een aantal cupcakes maken en ik had beslag over, dus maakte ik voor dit experiment nog een gewone cake. Ook had ik wat aardbeiencrème over, en die smeerde ik op de cake. De crème liet ik goed opstijven in de koelkast. Ondertussen maakte ik volgens het recept de cacaogelei. Mijn keuken werd overspoeld door chocolade, ik had namelijk een te klein pannetje genomen en het kookte over de rand heen. Snel pakte ik een groter pan, kiepte de inhoud van het te kleine pannetje in de grotere. Ik nam een ander pitje op het gasfornuis in gebruik, want eerst moest ik mijn gelei afmaken, schoonmaken kwam daarna wel. Ik kan absoluut niet tegen een vies werkblad, maar moest er maar even langs kijken….ik kan je zeggen dat dit een ware beproeving voor me was. De gelei kreeg echter al een prachtige kleur. Dat maakte me blij ondanks de puinhoop om me heen. Tien minuutjes moest het koken totdat het een beetje ingedikt was. Het pannetje mocht van het vuur en de geweekte gelatineblaadjes konden er in. Even goed doorroeren en wauw wat een glans…… Om het wat sneller te laten afkoelen, goot ik de gelei in een glazen kom. Eindelijk kon ik het gasfornuis schoonmaken.

Voorzichtig voelde ik daarna met een vinger aan de gelei, hij was handwarm. Volgens het recept kon je hem dan uitgieten, dus ik nam mijn cake uit de koelkast, plaatste hem op een rooster die ik op een diepere, platte schaal had gezet. Zo kon de gelei die van de cake afliep netjes in de schaal druipen. In de diepte was de gelei blijkbaar toch nog te heet, duidelijk niet handwarm. De zorgvuldig gekoelde crème op mijn cake vond dat niet leuk…..weg mooi strak gesmeerde crème. Ik was boos op mijzelf, dat ik niet geduldiger was geweest. Maar er was nu niets meer aan te doen. Bovendien maakte ik er alweer een zootje van op mijn aanrecht. De gelei die in de schaal was gelopen, deed ik namelijk terug in de glazen kan, zodat ik de minder mooie plekken op de cake nog een laagje kon geven. Misschien werd het dan toch nog wat. Dat ging dus niet helemaal vlekkeloos. Niet alles belandde ín de kan om het zachtjes uit te drukken. Mijn man kwam net op dat moment de keuken in en merkte op dat ik wel een beetje knoeide. Haha, beetje? Beetje heel erg veel. Ik voelde me een kluns en kreeg het er maar warm van. Na een derde laagje over de cake gegoten te hebben, besloot ik dat ik niet meer kon doen om het nog iets te laten lijken en zette de cake terug in de koelkast. Ik begon op te ruimen en in no time was mijn keukenblad weer spik en span. Pfff dat zag beter uit.

De cake heeft wel een mooie glans-laag gekregen en daar ging het uiteindelijk om. Bovendien heb ik een aantal leermomenten gehad, zo zal ik een volgende keer zeker meer geduld opbrengen om de gelei voldoende te laten afkoelen én zal ik ervoor kiezen om het gebak in de vriezer écht koud laten worden alvorens te overgieten. En natuurlijk meteen een grotere pan nemen!

Op de foto zie je de prachtige glans goed, achteraf ben ik er toch wel een beetje trots op…

 

Tot de volgende keer.

Bianca

Bianca’s Bakery