Gezond bakken – Amber Albarda

Een mooi boek, vooral voor mensen met allergieën. Duidelijke iconen bij ieder recept, of het product vrij is van een specifieke allergie. Een boek dat begint met een duidelijk recepten overzicht voor zowel zoete als hartige gerechten, met verwijzingen naar de pagina’s.

1402

Door Marlies van der Meulen – Daarna een uitgebreid voorwoord waar je gemakkelijk doorheen leest. Verderop worden diverse producten omschreven, de werking en verwerking ervan. De recepten zijn duidelijk omschreven en redelijk makkelijk om te maken. Iedere pagina is voorzien van mooie foto’s.

Wat ik zelf wel een nadeel vind, is dat er niet altijd een foto is van het eindresultaat. Er staan op de pagina de meest prachtige foto’s van de ingrediënten, maar ik zie altijd graag een foto van een eindresultaat. Dan nog de ingrediënten. Als je die leest schrik je wel even, vrij vaak, veel minder bekende ingrediënten, die niet iedereen in zijn keukenkastje heeft. En zeker niet iemand zoals ik, die zonder allergieën door het leven gaat. Het is dan wel even het één en ander aanschaffen, maar wellicht heeft iemand die wel een allergie heeft een aantal producten wel al in huis.

Voor deze Double Chocolate Brownies, ben ik de plaatselijke supermarkt ingelopen en die hadden het meeste producten zowaar in de schappen staan. Naast de supermarkt zit een drogist en die kon mij helpen aan kokosolie, die ik later ook nog bij een andere grote supermarktketen gewoon in de schappen zag staan. Anders is er het altijd gemakkelijke World Wide Web. Toen aan de slag, het recept is vrij eenvoudig, het vraagt om een keukenmachine, tja, die staat al heel lang op mijn lijstje, zo’n mooie grote!!! Maar nu dus het werk gedaan met mijn staafmixer met hakmolen. Werkt prima, je kan test_favoriete dessertsalleen niet alles bij elkaar doen in één keer. Op het moment van schrijven staan de brownies in de oven en het begint hier toch al wel lekker te ruiken, niet naar de courgette die erin zit, maar naar de chocolade en cacaopoeder die erin zit. Nu alleen de frosting nog even maken, waar een avocado in zit, je schijnt het niet te proeven volgens het recept. “Dat zullen we nog wel eens zien….”, is mijn eerste gedachte dan 😉 De auteur heeft gelijk, je proeft het niet, maar waarom houd ik de guacamole van een Argentijns restaurant in mijn gedachte? De combinatie met de brownie, het smaakt naar chocolade brow
nie, maar dan met stukjes en bonkjes. Misschien had ik toch een echte goed keukenmachine nodig? Of is het gewoon een feit dat ik niet zo van de stukjes en bonkjes ben. Ik ben meer van een glad structuur. Een glutenvrije buurvrouw daarentegen was wel enthousiast.

Eindoordeel: een prachtig boek, met prachtige foto’s en mooie recepten voor mensen met een allergie. Een kind (of een volwassene, natuurlijk ook) dat echt niet iets anders mag zal echt super blij worden, van een recept uit dit boek. Maar een volwassene die geen allergie heeft blij maken met een creatie uit dit boek, ik heb er zo mijn vraagtekens bij…. Dan liever iets minder gezond, maar met mate 😉


Titel: Gezond Bakken
Auteur: Amber Alberda
Uitgever: Spectrum
ISBN: 9 789 000 335206
Aantal pagina’s: 160
Taal: Nederlands
Adviesprijs: €19,99
Moeilijkheidsgraad: (redelijk) makkelijk