Met Halloween in het vooruitzicht en met nog mooie producten in de verrassingsdoos, besloot ik deze keer een taart voor Halloween te maken. Het biscuit heb ik gemaakt van de biscuitmix van Tasty Me; de fondant is van Odense. De vulling is abrikozenmoes en vanilleroom.

Het Biscuit

Zoals je misschien weet, bak ik nooit met een mix. Altijd from scratch. Waarom? Omdat ik dat zo gewend ben en het goed bevalt. Maar in de doos zat ook een zakje biscuitmix van Tasty Me…tja, dan móet je het proberen.

De mix (zakje van 330 gram) is genoeg voor een bakvorm van 24-26 cm. Ik heb een bakpan van PME van 25 cm, dus die moet voldoen. Verder heb je 5 eieren maat M nodig en 33 ml water.

Als ik from scratch bak, gebruik ik maat L eieren, maar speciaal voor deze gelegenheid haalde ik het juiste formaat in huis. Het voelde vreemd dat ik niet zoveel hoefde klaar te zetten, af te wegen en te zeven. Gewoon alles bij elkaar kieperen, 6 minuten op hoge en dan nog 3 minuten op lage snelheid mixen. Braaf hield ik me aan de voorschriften. Het water, 33 ml, weegde ik af op een weegschaal… 33 gram dus.

De massa voelde steviger aan dan “mijn” from scratch-biscuit-massa. Zou de hoeveelheid water wel genoeg zijn, ging door mijn hoofd. Maar het voelde tijdens het mixen ook wel luchtig. Het had een mooie, glanzende, lichte kleur.

Het biscuit moest 25-30 minuten op 160 graden (hetelucht), dat is korter dan ik normaliter bak…. De prikker kwam echter niet droog uit het baksel, dus bakte ik nog 5 minuten erbij. Dat is wel ongeveer overeenkomstig de baktijd dat ik gewend was (nl 35 à 40 minuten).

Het was een mooi, recht biscuit geworden. Geen bult of andere rariteiten. Qua hoogte had het voor mij wat hoger gemogen… hij was 6 cm. Zeker voor een fondant taart. Voor bijvoorbeeld een slagroomtaart zou ik deze hoogte wel voldoende vinden. Je kunt het natuurlijk oplossen door een kleinere bakvorm te gebruiken, bv 22,5 of 20 cm. Kwestie van uitproberen.

fijne structuur

Het viel me ook op dat dit biscuit minder “kruimelig” was dan mijn from-scratch biscuit. Het liet zich makkelijk snijden en had van binnen een mooie structuur. Fijner dan ik gewend was.

De taart vulde ik 2x met abrikozenmoes en vanilleslagroom. Hij werd afgesmeerd met American Butter cream.

Fondant bekleding

Om de taart te bekleden, koos ik voor fondant van Odense. Deze fondant wordt geproduceerd in Denemarken en de fabriek heeft een geschiedenis sinds 1909, toen het begon met een kleine fabriek in marsepein. Het klinkt veelbelovend.

mooi strak bekleden

De fondant was erg zwaar om te kneden en uit te rollen. Daarentegen was de uitgerolde lap makkelijk te plooien op en om de taart. Ik kon er heel mooi strak mee bekleden. Het scheurde niet, ik kon er aan trekken zonder problemen. Smootheren ging goed, het plakte niet aan mijn handen of de smoother vast. De Odense fondant was ook fijn om mee te boetseren.

Dus qua verwerken een fijn product, ondanks dat het zwaar kneden was.

Verder werkte ik deze taart af met gesmolten marshmallows als spinnenweb en een geboetseerde spin van Odense fondant.

Smaak

Je wilt natuurlijk weten hoe het smaakte! Het testpanel bestond deze keer uit de beide oma’s, mijn man, mijn kinderen en ikzelf.

De fondant werd beschreven als lekker… minder zoet, ietwat ziltig en vooral ook lekker dun uitgerold. Het biscuit vond men lekker, zachter van smaak… unaniem werd het biscuit van de mix beter beoordeeld dan het biscuit from scratch. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, dus misschien moet je het zelf ook maar eens proberen.

Marshmallow spinnenweb

Misschien vind je het nog leuk te horen hoe het spinnenweb is gemaakt. Hiertoe heb ik 50 gram marshmallows 30 seconden op 600 Watt in de magnetron gesmolten. Even doorroeren met een vork. Dan pak je met je vingers een plukje, trekt dit uiteen en legt het willekeurig over je taart heen. Gemakkelijk dus, maar wel heel erg plakkerig.

Dat was het weer, fijne Halloween en tot snel.

Bianca

Bianca’s Bakery