December bakmaand met Kenwood

1661

Al bijna een jaar heb ik de nieuwste Kenwood in de keuken staan en de afgelopen maanden heeft hij zeker niet stil gestaan. Gedurende de feestmaand ben ik veel aan de bak geweest met de Kenwood.

In november al lekker kruidnootjes en taaitaai gebakken met mijn oudste dochter. Voor het deeg gebruik ik dan altijd eerst even de super handige flexi-klopper van Kenwood. Die maakt de boter heel snel lekker zacht. Daarna kneed ik het laatste stukje nog even met de hand goed door.

Tijdens het schrijven van deze blog ging ik even nadenken wat ik in december allemaal heb gebakken. Gelukkig hoef ik niet alles zelf op te eten en kan ik altijd wat kwijt bij familie, anders was ik nu tonnetje rond denk ik.

Ik begon de maand met heerlijke chocolate chip cookies. Dit recept is zeker een blijvertje, omdat dit eindelijk een lekker ‘chewy’ koekje opleverde en niet van die uitgebakken taaie chocolate chip cookies.

Ook  ben ik aan het testen gegaan om een recept samen te stellen voor een workshop die ik heb gegeven voor Kenwood en MjamTaart in december.  Ik mocht daarbij 4 winnaressen met de nieuwste Kenwood machine kennis laten maken. Tijdens de workshop hebben de deelnemers een citroen meringue taart met slofbodem gemaakt. Het was erg leuk om te zien dat de deelnemers ook allemaal heel enthousiast waren over de machine. Een verslag van de workshop en het recept komt in de volgende editie van MjamTaart die in februari uitkomt.

In de december feestmaand vier ik ook nog eens mijn eigen verjaardag, dus weer een goede reden om taart te bakken. Als jarige mag je natuurlijk zelf kiezen welke taart je wilt en ik had enorme zin in een cheesecake. Om toch een beetje in het decemberthema te blijven en wat nieuws te proberen heb ik een cheesecake met cranberriesaus gemaakt. Iedereen vond hem erg lekker, dus dit recept gaan we bewaren.

Voor de kerst heb ik een heerlijk tulband cake gebakken. In de tulband zaten cranberries, krenten en sinaasappelschilletjes en een beetje amandelspijs. Niets lekkerder dan een kerstontbijtje met verse tulband cake en een kerststol. Daarom moest er uiteraard ook een kerststol gebakken worden. Dit was nu het tweede jaar dat ik hem zelf maakte en ik koop er dus nooit meer één. Zelf gemaakt is zoveel lekkerder. Altijd als ik hem koop dan moet je er eerst 3 plakken afsnijden voordat je bij een sneetje met spijs komt, dat vind ik altijd zo zonde. Bij mijn zelfgemaakte zit dus van het eerste tot het laatste plakje een lekker stuk spijs. 

Kerststol

Voor het kerstdiner heb ik nog heerlijke kleine broodjes met nigella- en sesamzaadjes gebakken voor bij de soep. Tevens nog een broodje met rozijnen, noten en een vleugje kaneel (Levientje, naar recept van Levine van Doorne) die heerlijk smaakt bij het kaasplankje.

Om de feestmaand af te sluiten heb ik natuurlijk ook nog oliebollen en appelflappen gebakken. Daarvoor gebruik ik niet de Kenwood, want die hoeveelheid is veel te veel en moet ik in een emmer klaarmaken.

Al met al een lekker bakmaandje geweest. Kunnen we nu weer gaan bedenken wat ik deze maand ga uitproberen.

Veel bakplezier!

Daphne