De Kunst van het Bakken

In 1977 bracht Delia Smith het boek ‘Delia’s book of cakes’ uit. ‘De kunst van het bakken’ is een volledig geactualiseerde versie van haar eerste boek. Het boek heeft een luxe uitstraling door de stoffen rug en de gouden letters op de voorkant.

1196

Door Marielle Cornelissen – Onderaan op de omslag staat een zin die mij meteen opviel: “Meer dan 90% van de recepten kunnen ook glutenvrij gemaakt worden.” Erg leuk, ook glutenvrij kan men dus genieten van deze recepten! In het boek is ook een lijst opgenomen met de recepten die vrij van gluten of eieren zijn.

Opvallend is de lange inleiding van 25 pagina’s. Naar mijn mening hele nuttige informatie over bakgerei (en evt. alternatieven), ingrediënten, bewaartips en baktips. Ik heb het met plezier gelezen, het bevat veel informatie en is prettig geschreven. De auteur verwijst ook naar de ‘Delia online kookschool’ waar men terecht kan voor bakvragen en live webchats. Na de inleiding volgen negen hoofdstukken: Biscuitgebak, Cakes, Gezinsgebak, Klein gebak, Muffins, Koekjes, Chocoladegebak, Feestgebak en Dessertgebak. Het boek sluit af met een lijst van specialistische leveranciers, een register en een dankbetuiging. De kleuren in het boek zijn erg rustig, waardoor ik het een prettig leesbaar en overzichtelijk boek vind. Handig detail is het lint, wat dienst doet als bladwijzer.

De verschillende hoofdstukken bevatten uiteenlopende recepten. Er is veel variatie in zowel smaken als formaat. Alle recepten beginnen met een korte, uitnodigende inleiding, waarin regelmatig tips zijn te lezen. Daaronder worden, in een andere kleur tekst, de ingrediënten, benodigdheden en oventemperatuur genoemd. De bereiding wordt heel duidelijk uitgelegd, tussendoor worden tips genoemd voor het beste resultaat en redenen van bepaalde handelingen. Onderaan worden bewaartips genoemd. Elk recept is voorzien van een duidelijke foto.

Voor het bakken heb ik even getwijfeld. Er staan test_De KunstVanhetBakkenzoveel leuke en aantrekkelijke recepten in dit boek! Neem bijvoorbeeld, de koffie-walnotentaart, aardbeien-slagroomtaart, geglazuurde honing-kruidkoek, abrikozen-haverplaatkoek, diverse koekjes, etc. Uiteindelijk heb ik de amandelkrullen uitgeprobeerd, omdat deze al langere tijd op mijn ‘baklijstje’ staan. Volgens Delia Smith “een elegant koekje maar ongelooflijk makkelijk”.

De bereiding van het beslag vond ik inderdaad eenvoudig, de moeilijkheid zat hem in het maken van de prachtige flinterdunne koekjes, zoals afgebeeld in het boek. Op de foto is ook duidelijk het verschil zichtbaar. Jammer, maar een reden te meer om dit lekkere koekje nogmaals te maken.

In het voorwoord beschrijft de auteur bakken als therapie. Ook benadrukt ze de meerwaarde van zelfgemaakt gebak boven fabrieksgebak m.b.t. de kosten, de pure ingrediënten en…het plezier! Hier sluit ik me volledig bij aan. Een mooie aanvulling op de collectie kook- en bakboeken, zowel voor de beginnende als de meer gevorderde bakker.

Titel: De kunst van het bakken
Auteur: Delia Smith
Uitgever: Terra Lannoo
ISBN: 978-90-8989-593-6
Aantal pagina’s: 232
Aantal recepten: 92
Taal: Nederlands
Verkrijgbare talen: Engels
Adviesprijs: € 24,99
Moeilijkheidsgraad: makkelijk en uitdagend