Chocoladevulling

Voor mijn aller eerste blog op de MjamTaart!-website, wilde ik bij het begin beginnen. En voor mij begon het allemaal... bij chocolade taart.

4470

Vroeger, toen ik nog een klein meisje was, bakte ik wel eens een ’taart’ met mijn moeder en mijn broers. Die taarten varieerden van cakes, tot kwarktaarten en hier en daar een appeltaart, niet bijzonder origineel, wel bijzonder lekker. Toen ik oud genoeg was om zelf te bakken, probeerde ik recepten uit een oud bakboek taarten. Het bakboek was zo oud dat op de zijkant stond dat er kleurenfoto’s instonden, en ik was zo jong dat niets er echt uitzag zoals op de kleurenfoto’s van het bakboek. Voor een zekere kerst, nam ik mezelf voor een chocoladetaart te maken. Ik bakte de bodem van een sachertorte, vulde deze met slagroom, en overgoot deze met chocoladeglazuur.

Het resultaat was een oerlelijke doch heerlijke taart, en vanaf dat moment experimenteerde ik met verschillende chocoladerecepten uit het bakboek, het recept wat ik tot nu toe nog steeds gebruik, is het recept voor mijn meest befaamde chocoladevulling.

Deze vulling was origineel de vulling voor een bienestich, maar ik besloot al snel dat het beter zou worden na toevoeging van chocolade, en natuurlijk had ik gelijk. De vulling is echter ook zonder chocolade heerlijk, en kan in een vette en minder vette variant gemaakt worden. Het recept werd in mijn hoofd al snel ‘chocoladevulling volgens Oma Bob’, omdat er een recept voor maanzaadkoek volgens Oma Bob op dezelfde pagina stond, en Oma Bob nu eenmaal een aanstekelijke naam is. Het recept verscheen al eens in het zomernummer van 2010, maar mag op mijn blog zeker niet missen:

  • 200 ml melk
  • 75 g suiker
  • 3 EL maïzena
  • 1 zakje vanille suiker
  • 150 g chocolade (puur, melk of wit in stukjes gehakt)
  • 125 g boter of botercrème

Breng de melk met maizena, de vanillesuiker en suiker aan de kook. Voeg tijdens het verwarmen de chocolade beetje bij beetje toe; door de warmte van de melk smelt deze vrijwel meteen. Laat het mengsel al roerend inkoken tot een dikke pap. Laat het iets afkoelen en klop ondertussen de boter schuimig. Voeg dit toe aan het warme mengsel, waardoor het meteen smelt. Je kan de vulling nog warm op de taart gieten, en de volgende cake/biscuitlaag er meteen op plaatsen.

Het is ook erg lekker met stukjes chocolade, voeg dan stukjes chocolade of een dun laagje chocolade toe. Voor een minder vette of snellere versie kan deze vulling ook zonder boter gemaakt worden, meestal kies ik deze optie in combinatie met chocolade cake. De komende tijd zal ik zo nu en dan op zoek gaan naar de beste recepten voor chocolade cakes en kapsels, vullingen en cremes, en ik zal jullie hiervan via mijn blog op de hoogte houden.

“Forget love– I’d rather fall in chocolate!!!”

Liefs, Eva Maria